Bekijk het origineel

Thuisbewaking per camera als alternatief voor celstraf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thuisbewaking per camera als alternatief voor celstraf

Proef gestart in Amerikaanse staat Maryland

3 minuten leestijd

ANNAPOLIS - In de Amerikaanse staat Maryland Is onlangs een proef gestart met een alternatieve straf voor personen die zijn veroordeeld wegens herhaaldelijk rijden onder invloed. In de woningen van de veroordeelden worden camera's geïnstalleerd waarmee wordt gecontroleerd of zij zich na hun werk houden aan het hun opgelegde huisarrest en alcoholverbod.

Justitie in Anne ArundeT'County heeft intussen een dertigtal camerabewakingssystemen aangeschaft die via de telefoon in verbinding staan met de gevangenis. De veroordeelden worden niet permanent in het oog gehouden, maar zij weten dat zij elk moment kunnen worden gebeld door iemand van de gevangenis met het verzoek om voor de camera te verschijnen.

„Een hoop mensen zeggen dat ik er goed vanaf ben gekomen", vertelt een van de veroordeelden. „Maar ze vergeten dat je bewegingsvrijheid tot je huis beperkt blijft". Hij geeft echter toe dat hij deze straf prettiger vindt dan een verblijf van negentig dagen in de cel, waartoe hij was veroordeeld nadat hij voor de derde keer door de politie dronken achter het stuur was aangetroffen.

Onderdeel van de alternatieve straf is ook dat hij maandelijks een kwart van zijn salaris —336 dollarals boete moet voldoen. „Dat is een grote aanslag op onze huishoudportemonnee",'laat zijn vrouw weten.

De gestraften worden dagelijks minstens eenmaal door de gevangenis gebeld. Ze moeten dan voor de camera gaan staan en in een ademanalyse-apparaat blazen waarmee kan worden gecontroleerd of ze zich ook aan het alcoholverbod houden. Als de bepalingen van de alternatieve straf worden geschonden volgt alsnog opsluiting in de cel.

Cellentekort

Het experiment heeft de steun van de actiegroep "Moeders tegen Rijden onder Invloed". Deze verwacht dat de proef in combinatie met betere voorlichting over de gevaren van alcohol in het verkeer zal leiden tot veiligere wegen. „We zijn hoopvol gestemd. We weten dat het vaak geen effect heeft wanneer overtreders achter de tralies worden gestopt", betoogt Jean Heald. de voorzitster van de groep.

Het idee van de thuisbewaking is ook ingegeven door het cellentekort. „Er zijn eenvoudig niet voldoende cellen in het detineringscentrum om iedereen op te sluiten", zegt districtsrechter Thomas Curley. Andere aantrekkelijke gevolgen zijn dat geen nieuwe, dure gevangenissen hoeven te worden gebouwd, dat de kosten van 40 dollar per dag van opsluiting in een cel worden bespaard en dat de gestrafte in zijn werk normaal kan blijven functioneren.

Curley verwacht wel enige kritiek van burgers die zullen zeggen dat de thuisbestraffing een verslapping van de wet is. „Voor hen is geen enkele straf zwaar genoeg. Maar ik heb rekening te houden met de realiteit", tekent hij daarbij aan. Binnenkort zal worden bekeken hoe de proef verloopt en als die positief uitvalt zullen dit jaar nog eens negentig bewakingscamera's met toebehoren worden aangeschaft.

In 1983 werd in de VS een begin, gemaakt met elektronische thuisbewaking van veroordeelden. Volgens het ministerie van justitie lopen momenteel in 21 staten 53 van dergelijke projecten waarbij in totaal 800 veroordeelden zijn betrokken: Bij het overgrote deel daarvan wordt gebruik gemaakt van een elektronische armband

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Thuisbewaking per camera als alternatief voor celstraf

Bekijk de hele uitgave van maandag 16 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken