Bekijk het origineel

Met Pinksteren 650.000 buitenlanders op bezoek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Met Pinksteren 650.000 buitenlanders op bezoek

Grote verkeers(irukte, weinig ongevallen

2 minuten leestijd

LEIDSCHENDAM - Naar schatting 650.000 buitenlanders, voornamelijk Duitsers en Fransen, hebben de afgelopen Pinksterdagen een bezoek gebracht aan ons land. Het goede weer speelde daarbij een grote rol, in tegenstelling tot de koude en natte Pinksterdagen van vorig jaar, toen het aantal buitenlandse bezoekers op 400.000 bleef steken. Dit heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) gisteren bekendgemaakt.

Volgens het NBT lagen de bezoekersaantallen de afgelopen dagen hoger dan tijdens de Paasdagen en op Hemelvaartsdag. Grote belangstelling bestond vooral voor alle watersportgebieden. De Provinciale VVV Zeeland bij voorbeeld meldde dat het de drukste Pinksteren sinds tijden is geweest. „Van de 250.000 slaapplaatsen was 90 tot 95 procent bezet", aldus een woordvoerder.

Volgens het NBT hebben behalve de bungalowparken en de hotels, voornamelijk die in de Randstad, ook de campings bijzonder goede dagen gehad. Óp enkele plaatsen, onder andere rond Den Haag en op de Veluwe, moest het bordje "Vol" worden opgehangen. Wat betreft het dagtoeristisch bezoek aan attractieparken scoorden vooral de Efteling (70.000 bezoekers), Duinrell (42.000 bezoekers) en Madurodam (bijna 30.000 bezoekers) hoog.

Dierentuinen

Ook de dierentuinen hadden niet te klagen over belangstelling. Blijdorp in Rotterdam en het Noorderdierenpark in Emmen sprongen eruit met een bezoekersaantal van respectievelijk 37.000 en 32.500. Ook bijzondere pinksterevenementen, zoals Vlaggetjesdag in Scheveningen (20.000 bezoekers) en de Elfstedenfietstocht in Friesland (12.000 deelnemers), werden druk bezocht. Volgens het NBT bleef het museumbezoek, mede door het goede weer, achter in vergelijking met vorig jaar.

Op de wegen was het voornamelijk gistermiddag erg druk. Door verkeer dat terugkeerde naar huis ontstonden vooral in het zuiden des lands en op de A-50 tussen Apeldoorn en Arnhem lange files van stilstaand en langzaam rijdend verkeer. Op de A-12, vanaf Arnhem tot aan de Westduitse grens, werd gistermiddag omstreeks half zes de langste file gemeten: 31 kilometer.

Volgens een woordvoerder van de verkeerscentrale van de rijkspolitie in Driebergen zijn er „wel wat" ongevallen gebeurd, maar daarbij ging het vooral om materiële schade en enkele lichtgewonden.

'Wild'

In Zeeland hebben veel mensen als gevolg van gebrek aan reguliere kampeerplaatsen in het wild gekampeerd. De politie is er niet tegen opgetreden, omdat er elders toch geen plaats was. Bij de Brouwersdam stonden zeshonderd tenten 'wild', aldus waarnemingen van de Recron, de overkoepelende organisatie van recreatieondernemers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Met Pinksteren 650.000 buitenlanders op bezoek

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 24 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken