Gorbatsjovs initiatieven bedreven eenheid NAVO
LONDEN - Als het bondgenootschap niet snel zijn strategie herziet, dreigen de NAVO-landen onderling verdeeld en verscheurd te raken door het niet aflatende spervuur van steeds weer nieuwe ontwapeningsvoorstellen van Moskou. Dit is de belangrijkste conclusie van het jaarrapport van het gezaghebbende "International Institute for Strategie Studies" (IISS) dat gisteren verscheen.
„De westerse landen, die geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen en kansen, moeten voorkomen dat zij door hun behoedzaamheid de gelegenheid voorbij laten gaan", aldus het 240 pagina's tellende jaarrapport. Als het Westen niet snel het initiatief overneemt en met eigen voorstellen komt, kan men van Gorbatsjov weer nieuwe plannen verwachten, die de eenheid binnen het bondgenootschap kunnen schaden, zo stelt het rapport.
De westerse alliantie moet de relatie tussen kernwapens en conventionele wapens duidelijker definiëren en de noodzaak om te moderniseren nog eens onder de loep nemen. Als dat gebeurt is, kunnen voor de onderhandelingstafel nieuwe doelstellingen worden geformuleerd op zowel nucleair als conventioneel gebied. Het rapport concludeert dat het bestaande instrumentarium van het bondgenootschap in dezen tekortschiet. Het stelt daarom voor dat het uit 1967 daterende Harmel-rapport, waarin de grondslag is gelegd voor de politieke en strategische doelstellingen van de NAVO jegens het Warschaupact, aan een diepgaand onderzoek wordt onderworpen.
Ondanks de weinig doeltreffende pogingen uit het verleden om binnen de NAVO een Europese zuil op te richten, meent het instituut toch dat er nu redenen zijn te geloven dat de huidige situatie enige vooruitgang zou kunnen brengen. Het instituut merkt op dat de Europese leiders beseffen dat veranderingen binnen de alliantie noodzakelijk zijn en een „nieuwe manier van denken" over de Atlantische betrekkingen geboden is.
Volgens het rapport, "Strategie Survey" genaamd, zou de terugtrekking van de Sowjettroepen uit Afghanistan kunnen leiden tot een „Libanees scenario" met elkaar bestrijdende groeperingen en een machteloze regering in Kaboel. Het IISS stelt dat het duidelijk is dat de regering van de Afghaanse president Najiboeïlah het niet zonder militaire steun van de SowjetUnie kan stellen. Terugtrekking van de Sowjettroepen zal leiden tot een „wedloop op Kaboel" door rivaliserende verzetsgroepen. „We zien mogelijk een lappendeken, zoals in Libanon met min of meer autonome gebieden", aldus vice-directeur John Cross.
Zie ook pag. 7: "Woensdrecht niet van inspectie uitgezonderd".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's