Aanbod (II)
Het is werkelijk om je ogen uit te Wrijven, toen ik tot m'n leedwezen las, hoe een zekere A. Benschop uit Zijderveld in het RD meent te moeten denken over het „aanbod der genade".
Leedwezen zeg ik, omdat op deze wijze niet de Bijbel zelf aan het Woord komt, maar menselijke spitsvondigheid. Immers, is God Zelf niet begonnen het Evangelie bekend te maken. Gen. 3:15? Heeft de Heere Jezus niet geweend bij de poorten van Jeruzalem? En Jezus wist naar Zijn Godheid welke er uitverkoren waren. Toch zegt Hij: „Hoe menigmaal heb Ik u bijeen willen vergaderen, maar gij hebt niet gewild".
Gaf Hij Zijn discipelen niet de opdracht het Evangelie te verkondigen, te beginnen te Jeruzalem? De stad waar volgens J. Bunyan de grootste der zondaren woonden in zijn boekje "De Jeruzalemsche zondaar geheiligd". En zo zou ik door kunnen gaan met erop te wijzen hoe al de profeten in het OT en in het NT door evangelisten en apostelen en daarna door al Gods knechten het aanbod der genade gepredikt is.
Te denken valt aan Luther, Calvijn, Brakel, Smytegelt, de Erskines, G. H. Kersten en vele anderen die met vrucht en zegen mochten prediken. Zij gingen niet met menselijke redenatie de Schrift te lijf.
Zij, en gelukkig ook heden ten dage, hebben de heerlijkheid van Christus met priesterlijke bewogenheid gepredikt, zonder voorwaarden vooraf. Zij predikten de verantwoordelijkheid van elke hoorder, zonder die in mindering te brengen op het eeuwig besluit van God in de predestinatie.
Ten slotte wil ik allen die zeggen dat het onvoorwaardelijk aanbod der genade hetzelfde is als algemene verzoening wijzen op het boek van ds. C. Harinck, getiteld "De Schotse verbondsleer".
Tevens een citaat van een onverdacht gereformeerde theoloog nl. R. M. M'Cheyne. In een preek over de tekst Spreuken 8:4 zegt hij: „Uw naam wordt in de Bijbel genoemd. Zelfs al kunt u geen berouw hebben en geloven, dan wordt Christus u aangeboden voordat gij gelooft. Christus wordt u niet aangeboden om uw geloof, maar omdat gij een ellendig, verloren zondaar zijt". En even verder: „iedere man, iedere vrouw en ieder kind bied ik dus, in de Naam mijns groten Zenders aan onvoorwaardelijk en c/m niet een gekruiste Zaligmaker"
„Want zo waarachtig als Ik leef, spreekt de Heere (en daar er niets hoger was om bij te zweren, zo zwoer Hij bij Zichzelf), zo ik lust heb in de dood des zondaars, maar daarin heb Ik lust, dat de zondaar zich bekeert en leeft". Het 'aanbod' is dus niet onvoorwaardelijk. Als ds. Pieters het voorvoegsel "on" gebruikt heeft, is dat niet juist. Het aanbod is conditioneel en vraagt geloof en bekering, twee zaken die wij niet kunnen voortbrengen. Wat wij niet hebben, wil de Heere ons geven (geloof), wat wij niet kunnen, wil de Heere doen (bekeren), doch de Heere wil er van den huize Jakobs wel om gebeden zijn.
De heer Benschop meent dat de Heere Jezus alleen maar de zaligheid heeft verworven voor de uitverkorenen. Mijns inziens is dat anders. Het kwam Gods eer te na, om al het geschapene in de macht van de satan te laten. Daartoe werd Christus naar de wereld gezonden, om satan zijn vangst te ontnemen. En Christus heeft schepselen en de schepping weer onder de macht en heerschappij van Zijn Vader gebracht, en Zijns Vaders eer weer hersteld.
Als het de Vader had beliefd dat alle mensen zalig werden, dan behoefde aan het werk en offer van Christus niets te worden toegevoegd. De Vader heeft naar Zijn vrijmachtig welbehagen een deel mensen in de zonden laten liggen en de satan weet zeer goed dat het niet door zijn macht en kracht is, dat hij nog over zovelen kan beschikken, maar dat het door de Vader zo verordineerd is. De ganse schepping zucht als in barensnood om verlost te worden van de vloek der zonde en zal verlost worden, ook door het verlossingswerk van Christus.
G. Stremler Constantijn Huijgenslaan 329 3351 XB Papendrecht
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's