Groot aantal bezoekers bij Vliegshow in Lelystad
LELYSTAD - Ongeveer 75.000 mensen hebben zaterdag de Airshow in Lelystad bezocht, waarvan het programma deels letterlijk de mist inging. Dat hoge aantal en het bezoek van Prins Berhard gaven een feestelijk tintje aan het vliegevenement dat door de jarige Koninklijke Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht" werd georganiseerd. De 40-jarige vereniging vierde zaterdag haar jubileum. Een terugblik.
De belangstelling zaterdag op vliegveld Lelystad was enorm. Debet daaraan was ondermeer de open dag van de Flevospoorlijn in de hoofdstad van Flevoland. Een treinkaartje was zaterdag extra goedkoop. Bovendien vvaren er in de stad diverse manifestaties en optredens. Massaal maakten de mensen gebruik van gratis busvervoer naar het vliegveld. Doordat de 'aan- en afloop' van vliegliefhebbers -fanaten waren de gehele dag aanwezig- over de dag gespreid werd, was de drukte te overzien.
De Koninklijke Nederlandse Vereniging "Onze Luchtmacht" (KNVOL) zorgde voor attracties die de meeste bezoekers een stijve nek moeten hebben bezorgd. Maar daar was het dan ook een luchtshow voor. Diverse militaire en burgervliegtuigen buitelden om, over en door elkaar heen. Een domper op de vliegpret was de laaghangende bewolking. Een 'simpele' looping was al snel niet meer te zien. De spectaculaire verticale stunts konden eveneens niet doorgaan. Andere teleurstellingen waren ondermeer de afgelasting van de parachutistenlanding, het ontbreken van de Awacs radarverkenningsTijdens de demonstratie van de F16 duikt een jeugdige toeschouwer verschrikt weg in een van de voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van de vereniging Keep them Rolling. Een luchtige omhelzing. vliegtuigen en de afzegging van het Westduitse Junker 52-team. Deze laatsten konden met de organisatie van de show geen overeenstemming bereiken over commerciële vluchten die zij -naast hun demonstratiewilden maken.
Prins Bernhard
Een extraatje was de komst van prins Bernhard in een Dakota. De beschermheer van de KNVOL reikte zaterdag om half een 's middags het eerste exemplaar van het boek "Demoteams" uit aan luitenant-generaal F. J. de Jong, bevelhebber van de luchtstrijdkrachten. Het boek legt uit dat de stunts die een piloot met zijn vliegtuig uitvoert geen waaghalzerij zijn, maar gewoon dagelijks werk. De figuren die een jacht- of helivlieger maakt zijn manoeuvres die toegepast moeten kunnen worden in een luchtgevecht of bij een aanval.
De prins plaatste eveneens zijn handtekening op een gedenkbord van de Koninklijke Luchtmacht. Daarna stapte hij in een voertuig van de vereniging Keep them Rolling. Deze organisatie was met een deel van haar historische (vracht)wagens uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig. Aan de andere zijde van het vliegveld -bij de zogenaamde VIP-room — stapte de prins uit. Vanaf die plaats volgde hij nog een klein deel van het programma.
De Ips en Vips -respectievelijk "important" en "very important persons"— hadden een speciale vooruitgeschoven post en mochten zich langs de landingsbaan en tussen de opgestelde vliegtuigen vrij bewegen. De Ops en Vops -"ordinary" en "very ordinary persons"- moesten genoegen nemen met een plaats achter de dranghekken. Het taxiën van de vliegtuigen over de start- en landingsbaan was voor de degenen die achterInformatie vliegen. aan stonden nauwelijks te zien. De luchtacrobatiek was beter te volgen.
Rode kleurstof
Klapstukken waren een vliegdemonstratie van een F16 en een spectaculair optreden van het helikopterdemoteam The Grasshoppers van de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast kreeg een reddingsdemonstratie met een Alouette Ill-helikopter ook de nodige belangstelling. Tijdens een sproeidemonstratie kon het publiek dubbel meegenieten. Een rode kleurstof die via de uitlaat van het vliegtuig de lucht in werd gespoten, kwam in het publiek terecht. De omroeper verzekerde de verontruste toeschouwers dat de verf ongevaarlijk was en dat ze eenvoudig uit de kleding gewassen kon worden.
HlS
Het oorverdovende vooroorlogse geluid van een Harvard deed nauwelijks onder voor dat van de F27. Het lawaai dat de F16 's middags maakte deed echter de meest geharde discoganger van kleur verschieten. Tegengesteld daaraan was het nauwelijks hoorbare geronk van de ultra-lichte vliegtuigen tijdens het ochtendprogramma.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's