LVGS bezorgd over plannen eindtermen
„Beperking vrijheid van inrichting"
PUTTEN — Het Landelijk Verband van (vrijgemaakt-) Gereformeerde Schoolverenigingen (LVGS) maakt zich uitermate bezorgd over de plannen voor de invoering van eindtermen (gedetailleerd geformuleerde doelstellingen) voor het basisonderwijs. Dat bleek zaterdag op voorjaarsledenvergadering van deze besturenorganisatie in Putten. Drs. H. A. van der Meulen, beleidsmedewerker van de organisatie, karakteriseerde de voorgestelde invoering als „een uitermate zwaar middel, dat de vrijheid van inrichting van het basisonderwijs sterk inperkt".
Adjunct-directeur J. Messelink van het Gereformeerd Pedagogisch Centrum sprak van „een knellend inhoudelijk keurslijf, dat het moeilijk zal maken om aan de eigen identiteit gestalte te geven".
Beiden hielden een korte inleiding over de onderhavige problematiek. Hun bezwaren golden enerzijds de concrete uitwerking van de eindtermen, zoals die momenteel in conceptvoorstellen door de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) op tafel zijn gelegd. Anderzijds meenden Messelink en Van der Meulen dat de vrijheid van onderwijs door de invoering wordt ingeperkt.
Verhoging niveau
Eindtermen zijn door de overheid vast te stellen doelstellingen voor elk vak, waaraan het onderwijs op de basisscholen dient te voldoen. Het gaat daarbij dus om de taak van de school en dus niet —zoals bij een eindexamen— om een kwaliteitseis.
Van der Meulen spitste zijn betoog zaterdag toe op de relatie tussen eindtermenproblematiek en de vrijheid van onderwijs. De zogenaamde deugdelijkheidseisen die door de overheid aan het basisonderwijs gesteld worden zijn nu reeds aanmerkelijk uitgebreider dan de eisen die golden ten aanzien van het vroegere lager onderwijs. Maar ondanks dat hebben zij grotendeels betrekking op de wijze waarop de scholen vorm geven aan de inhoud van het onderwijs en niet op de inhoud zelf.
Eindtermen echter zijn deugdelijkheidseisen die rechtstreeks de inhoud van het onderwijs raken. Dat is voluit in strijd met de traditie van het primair onderwijs in ons land. Volgens Van der Meulen werkt de invoering van eindtermen ook door op de vrijheid van inrichting.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 mei 1988
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's