Bekijk het origineel

OESO: Economie VS zal redelijk groeien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OESO: Economie VS zal redelijk groeien

Organisatie wijst op onzekerheden in analyse

3 minuten leestijd

PARIJS — Het ziet er naar uit dat de economie van de Verenigde Staten voorlopig redelijk zal blijven groeien bij een betrekkelijk lage inflatie. Dit staat in het jaarlijkse rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over de Amerikaanse economie. De organisatie legt in haar analyse echter wel ongewoon yeel nadruk op de onzekerheden in de vooruitzichten.

;' Volgens de OESO zal de economische groei iets verminderen, van 2,9 procent in 1987 tot 2,75 procent dit Jaar en 2,5 procent in 1989. Vorige Week werd bekend dat het Amerikaanse bruto nationaal produkt (bnp) rh het eerste kwartaal van dit jaar is toegenomen met 3,9 procent op jaarbasis, maar dit cijfer was bij de opstelling van het rapport nog niet beschikbaar. De dienstverlening zal volgens de OESO een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de expansie. Voor het overige zullen de impulsen voor de groei verder verschuiven van de binnenlandse vraag riaar de export, vooral doordat de daling van de dollarkoers steeds meer effect begint te krijgen.

De inflatie, gemeten aan de zogenoemde bnp-deflator, zal iets toenemen, van 3 procent in 1987 tot 3,25 Srocent dit jaar en 4 procent in 1989. >e werkloosheid zal zich volgens de OESO stabiliseren op het internatioïfaal gezien lage niveau van 5,5 proÈÈnt van de beroepsbevolking. In de Amerikaanse handelspositie zal eindelijk verbetering komen. De OESO voorziet een vermindering van het tekort op de handelsbalans van 159 miljard dollar in 1987 tot 141 miljard dollar dit jaar en 119 miljard dollar in 1989. Het negatieve saldo op de lopende rekening van de betalingsbalans zal omlaaggaan van 161 miljard dollar tot achtereenvolgens 150 miljard dollar en 132 miljard dollar.

Veronderstellingen

Of al deze ramingen uitkomen, zal in grote mate afhangen van de juistheid van een aantal veronderstellingen. Zo is de OESO ervan uitgegaan dat de gevolgen van de beurskrach van vorig jaar oktober beperkt zullen blijven en dat er geen algemene opwaartse druk op de lonen en andere kosten zal ontstaan als gevolg van knelpunten in de produktiecapaciteit.

De beurscrisis heeft er volgens de OESO toe bijgedragen dat er in de VS een betere balans is gekomen tussen de bijdragen van de binnenlandse vraag en de export aan de economische groei. Als de binnenlandse vraag te sterk vermindert, zou het echter tot een recessie kunnen komen. Anderzijds zal er bij een aanhoudend te grote vraag vertraging optreden in de vermindering van het handelstekort. Het inflatiegevaar groeit dan en de neerwaartse druk op de dollarkoers zal groter worden. Onder die omstandigheden valt nieuwe onrust op de financiële markten te verwachten. Lastige taak

Al met al blijven de Amerikaanse beleidsmakers voor de lastige taak staan te zorgen voor economische groei bij lage inflatie en tegelijkertijd te werken aan vermindering van de onevenwichtigheden. Bij dat laatste gaat het niet alleen om het handelstekort, maar ook om het forse tekort op de Amerikaanse begroting. Het is volgens de OESO essentieel dat wordt vastgehouden aan het wettelijk vastgestelde streven om het tekort geleidelijk weg te werken in de periode tot 1993. Wat dat betreft is de organisatie echter niet al te optimistisch. Ook met de afspraken die de regering en het Congres eind vorig jaar maakten onder druk van de beurscrisis zal tot 1990 waarschijnlijk niet veel meer worden bereikt dan stabilisering van het tekort rond de 150 miljard dollar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

OESO: Economie VS zal redelijk groeien

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken