Vermogen tot concurreren van VS sterk achtergebleven
WASHINGTON - In vergelijking met andere industrielanden is het concurrentievermogen van het Amerikaanse bedrijfsleven in de laatste vijftien jaar sterk achtergebleven, zo staat in een onderzoek van Wharton Econometrie Forecasting Associates en de Council of Competitiveness, twee onafhankelijke onderzoeksinstituten.
De twee instellingen hebben een index opgesteld en die index stond in 1986 op 68,7. Het uitgangspunt, 1972, bedroeg 100. De index bestaat uit vier onderdelen: levensstandaard, handel, produktiviteit en investeringen. Op alle vier de punten, maar in het bijzonder bij de produktiviteit, zijn de Verenigde Staten achtergebleven. De produktiviteit van Japan groeide achtmaal sneller en die van de Bondsrepubliek Duitsland driemaal sneller dan die van de VS.
De stijging van de levensstandaard van de gemiddelde Amerikaanse werknemer was maar een zevende van die van de Japanse werknemer en bedroeg slechts de helft van de stijging van de levensstandaard van de Westduitse werknemer. Ook de Amerikaanse investeringen in onderwijs en in onderzoek en ontwikkeling hebben nooit gelijke tred gehouden met die van de grootste handelspartners van de VS.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's