Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Jodiumtekort in voeding probleem

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Jodiumtekort in voeding probleem

Veel jongeren met te grote schildklier

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

LEIDEN — De huidige maatregelen ter voorkoming van krop (struma), zoals het toevoegen van jodium aan keulcenzout en bakkerszout, zijn onvoldoende. M. M. van Rees-Wortelboer concludeert dit in het proefschrift "Jodium en krop in Nederland, een evaluatie van de strumaprofylaxe", waarop ze gisteren in Leiden is gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde. Ze heeft onderzoek gedaan naar het vóórkomen van krop —een abnormaal vergrote schildklier— In verschillende plaatsen in Nederland.

Krop is meestal het gevolg van een tekort aan jodium. Het voedsel in Nederland bevat volgens Van Rees te weinig jodium. Alleen in visprodukten zit genoeg om de schildklier goed te laten functioneren. In de loop van de tijd heeft de Nederlandse overheid verschillende maatregelen genomen om de jodiumconsumptie te verhogen. Zo is in de jaren zeventig besloten om jodium toe te voegen aan het zout dat bakkers in het brood verwerken. De jodering van keukenzout is toen afgeschaft. Maar op advies van de Gezondheidsraad is in 1982 een bepaald merk keukenzout opnieuw van jodium voorzien.

Van Rees en haar collega's van de vakgroep endocrinologie (stofwisselingsziekten) van de Leidse medische faculteit hebben in de periode 19821986 ruim 2000 jongeren in Leiden, Goes, Doetinchem en Helmond onderzocht. De twee eerste steden hebben van oudsher weinig krop, de andere twee liggen in zogenoemde kropgebieden. In die laatste spelen waarschijnlijk ook andere factoren dan het jodium een rol, maar welke stoffen dat zijn heeft Van Rees niet kunnen ontdekken. Buitenlands onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen het ontstaan van struma alleen bevorderen als er al een tekort aan jodium bestaat.

Helmond

Van Rees vond in Helmond de meeste gevallen van struma. Veertig procent van de meisjes en 31 procent van de jongens had er volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie krop. Goes had de laagste cijfers: 19 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens. Jongens hebben minder last van krop doordat ze meer brood eten. Dagelijks zijn vijf boterhammen nodig om aan de minimaal noodzakelijke hoeveelheid jodium te komen en veel meisjes blijven daar onder.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Jodiumtekort in voeding probleem

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's