Politie in Seoel weer slaags met studenten
Scholieren willen mars naar N-Korea
SEOEL — In de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoel zijn vandaag hevige straatgevechten uitgebroken tussen de politie en studenten die een mars naar de grens met Noord-Korea willen houden om de hereniging van de beide landen te eisen.
Ongeveer 5000 studenten probeerden onder het roepen van anti-Amerikaanse leuzen de Yonsei Universiteit in Seoel te verlaten om hun mars naar de Noordkoreaanse grens te beginnen.
Zij stormden door de hoofdingang van de universiteit naar buiten en vielen de aanwezige oproerpolitie, aan. Verschillende agenten werden door brandbommen geraakt en vatten vlam. Andere studenten bekogelden de politie met keien en stenen, toen deze probeerde hen terug te drijven naar de universiteitsgebouwen.
Van gepantserde politiewagens werden traangasgranaten afgevuurd op de aanvallende studenten. Boven de campus van de universiteit ontwikkelden zich dikke gaswolken, maar de studenten bleven aanvallen.
„Verdrijf de Yankees, die ons vaderland verdeeld houden", schalde het uit de luidsprekers waarmee de studenten werden aangemoedigd hun aanvallen op de politie voort te zetten.
Duizenden agenten van de oproerpolitie hadden gisteren de universiteitsgebouwen in Seoel omsingeld, nadat de regering de mars naar de Noordkoreaanse grens had verboden. Later op de dag braken ongeregeldheden uit, toen de politie probeerde te voorkomen dat de studenten zich aaneensloten.
Naar schatting 6000 studenten hielden in vannacht een nachtwake ten behoeve van de hereniging van Noord- en Zuid-Korea.
In Seoel bewaakte de politie busen treinstations om te voorkomen dat studenten uit de provincie zich bij hun collega's in de hoofdstad zouden voegen. Ook de toegangswegen tot Seoel en de wegen naar de grens met Nobrd-Korea werden door de politie afgezet.
Volgens de studenten wordt de Koreaanse deling door de VS kunstmatig in stand gehouden om het zuiden als kolonie te kunnen uitbuiten. Zij eisen daarom de hereniging met het noorden. De studenten vinden dat de hereniging voorrang moet hebben boven de ideologische geschillen tussen de twee landen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's