R'dam wil nieuw soort vervoer in Randstad
Gebruik van bestaande raiUijnen
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam wil in het zuidelijk deel van de Randstad een nieuwe vorm van openbaar vervoer introduceren. Deze zogenaamde RandstadRail moet de bestaande spoor-, metro- en tramlijnen in het betreffende gebied tot één railsysteem integreren. Voor dit railsvsteem wordt een nieuw voertuig geïntroduceerd, dat op alle bestaande raillijnen (van trein, tram en metro) kan rijden. Een dergelijk systeem werkt in Keulen al jaren tot ieders tevredenheid.
Dit is een van de voorstellen uit het gisteren gepresenteerde plan "Logistructuur Rotterdam, verkeers- en vervoersbeleid in de jaren negentig". Hierin staan voorstellen voor de verbetering van de infrastructuur in en rond Rotterdam als knooppunt in het personen- en goederenvervoer in Nederland. Het plan werd gisteren gepresenteerd door de Rotterdamse wethouder drs. J. Laan. Volgens hem heeft Rotterdam een sluipende achterstand opgelopen waarvoor een versnelde inhaalmanoeuvre gemaakt moet worden.
RandstadRail gaat behalve van al bestaande railverbindingen uit van nieuwe railverbindingen. Het betreft hier onder andere verdubbeling van de NS-spoorlijnen naar Delft, Gouda en Dordrecht. RandstadRail voorziet in het behoud van de Hofpleinlijn, nu een onrendabele lijn die de NS wil afschaffen. De gemeente Rotterdam wil deze lijn laten aansluiten op de (nieuwe) luchthaven Zestienhoven.
Alternatief
RandstadRail (kortere wachttijden, één kaartje) moet voor de woon/werk-reiziger een aantrekkelijk alternatief vormen voor de auto, zodat op de wegen van en naar de Rotterdamse regio meer ruimte komt voor het zakelijk en goederenverkeer.
In het verlengde hiervan doet men tevens voorstellen om de ontsluiting van haven- en bedrijfsterreinen in de agglomeratie Rotterdam te verbeteren. Daarbij stelt Rotterdam voor de spoorlijn Rotterdam-Venlo geschikt te maken voor zwaardere treinen en de Betuwelijn aan te passen aan goederenvervoer. Verder denkt men aan de aanleg van een hogesnelheidsspoorlijn via Eindhoven naar Duitsland. Achterliggende gedachte is het gegeven dat het steeds belangrijker wordende containervervoer per spoor een bedreiging voor de Rotterdamse haven vormt.
Verbetering
Veelal overeenkomstig al bestaande voorstellen en plannen pleit Rotterdam onder andere voor de aanleg van de A-4 tussen het Kethelplein en Rijswijk, verbreding en verlenging van de A-15 tot de Calandbrug, verbreding van de A-16 en het doortrekken van de A-16 van het Terbregtseplein naar de A-13, verlenging van de A-20 naar Hoek van Holland, aanleg van een nieuwe tunnel onder de Noord en op langere termijn de aanleg van de Blankenburgtunnel bij Rozenburg.
Aan het Rotterdamse totaalplan hangt geen prijskaartje, maar volgens wethouder Laan zijn de meeste voorstellen in te passen in de diverse „bestaande begrotingen".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 10 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's