Bekijk het origineel

OPEC mag top niet laten mislukken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OPEC mag top niet laten mislukken

Beperking olieproduktie zou moeten, maar Saoediërs willen meer produceren

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) krijgt vandaag en morgen een nieuwe kans maatregelen te nemen om de olieprijzen op te vijzelen. Ruim een maand geleden lukte het de dertien lidstaten tijdens een speciale vergadering niet om tot overeenstemming te komen over een gewenste produktiebeperking. Een mislukking van de halfjaarlijkse conferentie die vandaag in Wenen begint, kan het eens zo machtige oliekartel zich niet veroorloven. Dan zal er van het toch al geschonden imago helemaal niets overblijven.

De OPEC staat voor een uitermate moeilijke taak. Het is de vraag of de veelal door politieke motieven ingegeven meningsverschillen tussen de verschillende lidstaten binnen zo korte tijd kunnen zijn weggewerkt. Begin mei miste het oliekartel immers een kans voor open doel om in nauwe samenwerking met een aantal onafhankelijke olieproducenten vergaande invloed uit te oefenen op deoliemarkt.

Mexico, Egypte, China, Maleisië, Oman en Angola -in kringen van de, olie-industrie al luchtig aangeduid als de NOPEC- boden toen aan hün produktie tijdelijk met 5 procent te beperken, mits het oliekartel hetzelfde zou doen. De OPEC zelf faalde echter jammerlijk om het door haarzelf vooraf als „historisch" bestempelde overleg met de NOPEC succesvol af te ronden. Na vier nachtelijke vergaderingen wist het oliekartel geen eensluidend antwoord op het NOPEC-voorstel te formuleren.

Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten wilden niet verder gaan dan een produktievermindering met 183.000 vaten per dag, in absolute zin overeenkomend met de produktiebeperking die de NOPEC had aangeboden. De overige OPEC-landen toonden zich voorstander van een dagelijkse beperking met 300.000 vaten. In beide voorstellen zou de OPEC echter bij lange na niet de door de NOPEC gewenste 5 procent aan produktie hebben ingeleverd. HIS HAM NAZER lijken de kansen op overeenstemming nauwelijks te zijn toegenomen. Saoedi-Arabië heeft vorige maand nog extra zout in de wonden gestrooid door openlijk zijn tegenstanders in het oliekartel de schuld te geven van de lage olieprijzen. Het zijn juist deze landen die zich bezondigen aan overproduktie, waardoor een overschot op de wereldmarkt is ontstaan, verklaarde olieminister Hisham Nazer.

Hij haalde ook uit naar met name Iran, dat zijn olieproduktie zelfs niet wil laten controleren door het daartoe ingeschakelde accountantskantoor Klynveld-Kraayenhof. De verhouding tussen beide landen is er na het bloedbad in Mekka een jaar geleden ook binnen de OPEC bepaald niet beter op geworden.

Boven plafond

Het Internationale Energie Bureau (lEA) schat de totale OPEC-produktie in mei op 18,6 miljoen vaten per dag. In andere onderzoeken wordt een wat kleinere hoeveelheid aangegeven, maar wel

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

OPEC mag top niet laten mislukken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken