Beleid tegen kartels wordt verscherpt
"Nieuwe kijk op vrij concurreren"
DEN HAAG — De overheid gaat actiever ingrijpen wanneer door kartelvorming en economische machtsposities, bij voorbeeld in de vorm van prijsafspraken, bedrijven geen faire kans krijgen hun produkten en diensten aan de man en de vrouw te brengen. Vooral middelgrote en kleine bedrijven kunnen daar last van hebben. Wanneer samenwerking is gericht op economische dynamiek zijn er geen bezwaren, maar verstarrende kartelvorming wordt aangepakt.
Staatssecretaris Evenhuis van economische zaken zei dit gisteren in Den Haag bij de presentatie van de voorlichtingscampagne "De nieuwe kijk op vrij concurreren" van zijn ministerie. Samenwerking tussen bedrijven moet niet gericht zijn op beperking van de concurrentie, op marktbeheersing maar op het verbeteren van de economiscfie prestaties, zo luidt de boodschap van de campagne; ofte wel „meer markt op de markt", zeker met het oog op het toekomstige vrij handelsverkeer in de Europese Gemeenschap,
Het Europese mededingingsbeleid is scherper dan het Nederlandse. Binnen de EG is sprake van verbodswetgeving, terwijl het in ons land gaat om zogenoemde misbruikswetgeving. Evenhuis wil beide naar elkaar toe laten groeien. In dit verband onderzoekt hij de mogelijkheid om op basis van artikel 10 van de Wet economische mededinging alle horizontale prijsregelingen en afspraken over de verdeling van de markt in ons land te verbieden. „Het kan zijn dat wij afspraken toelaten die de EG verbiedt maar dan houden wij daarmee rekening in ons optreden" staatssecretaris. aldus de
Er zijn in ons land 500 aangemelde mededingingsregelingen. De controle op „oneerlijke" concurrentie gebeurt door de Economische Controledienst (ECD) van het ministerie, door klachten van ondernemers erover of door aanwijzingen van derden. Met het aantal klachten valt het tot nu toe mee (enkele tientallen per jaar) maar Evenhuis verwacht dat dit aantal wegens de campagne zal groeien.
Een aantal bestaande kartels is opnieuw onder de loupe genomen om vast te stellen of ze niet in strijd zijn met het „algemeen belang". Ook andere kartels komen nog aan bod, meldde Evenhuis. Eerst worden zij voorgelicht over het beleid alvorens zij met sancties te maken krijgen.
Evenhuis noemde een aantal voorbeelden van afspraken die hij wil tegengaan in verschillende sectoren. Dat is bij voorbeeld het prijskartel tussen een aantal belangrijke groothandelsbedrijven in geneesmiddelen. Die prijsafspraken moeten verdwijnen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's