Onbekende toekomst Rijksinkoopbureau
OnduideHjkheden rond privatisering
DEN HAAG - Staatssecretaris Koning van financiën is er gisteravond niet in geslaagd de Tweede Kamer voluit de verzekering te geven dat het Rijksinkoopbureau (RIB) na de privatisering per 1 januari volgend jaar voldoende vaste grond onder de voeten heeft om de zelfstandigheid met vertrouwen tegemoet te treden.
Onderhandelingen over contracten met diverse departementen voor de aanschaf van roerende goederen (van punaise tot computer) zijn nog gaande. Een nota over de invulling van het overheidsaanschaffingsbeleid is pas begin juli te verwachten, zo liet Koning de kamercommissie voor financiën gisteren vooralsnog in het ongewisse.
Niettemin gaan de regeringsfracties van CDA en VVD akkoord met de privatisering van het Rijksinkoopbureau in Zwolle (440 \verknemers). Daartoe hebben beide partijen zich overigens reeds verplicht krachtens het regeerakkoord van juli 1986.
Oppositiepartij PvdA zet grote vraagtekens bij de operatie. PvdA-er Rienks diende een motie in waarin het kabinet wordt verzocht exact aan te geven hoe het Rijk in de toekomst de inkopen denkt te organiseren.
Koning deed verwoede pogingen de kamercommissie ervan te overtuigen dat ook al zijn de contracten nog niet getekend, voldoende departementen na januari 1989 gebruik zullen maken van de diensten van het RIB in nieuwe vorm. Hij noemde daarbij in het bijzonder de belangrijke opdrachtgevers als de ministeries van defensie, verkeer en waterstaat, onderwijs en wetenschappen, alsmede welzijn, volksgezondheid en cultuur.
Staatssecretaris Koning verzekerde verder dat er zoals het er nu voorstaat, geen vrees hoeft te bestaan voor gedwongen ontslagen onder de huidige 440 werknemers bij het RIB bij verzelfstandiging van het bureau. Wel zal waar nodig voor een aantal mensen gepast ander werk worden gezocht.
Het RIB fungeert sinds 1921 als centrale inkoper van roerende goederen voor het Rijk. Dat is per 1 januari verleden tijd. Rond eind augustus komen minister Ruding en diens staatssecretaris Koning van financiën met een wetsvoorstel dat het RIB omzet in het Nederlands Inkoop Centrum NV (NIC). Het NIC moet kosten gaan doorberekenen aan de afnemers, waarmee dan een belangrijk bezwaar van het bedrijfsleven tegen het huidige RIB wordt weggenomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's