Streekvervoer wil snelle spitsbussen
Ambitieus plan moet reizigers trekken
DEN HAAG — Via een uitgebreid net van 120 nieuwe snelle spitsbuslijnen wil het streekvervoer proberen meer forensen de auto uit en de bus in te krijgen. Het streekvervoer wil op die manier het aandeel van de streekbus in het spitsvervoer aanzienlijk uitbreiden.
Het hele plan staat of valt overigens met het uit de weg ruimen van knelpunten. Als de streekbus geen speciale faciliteiten krijgt zoals vrije busbanen -desnoods via de vluchtstrook— dan blijft de bus temidden van de personenauto's in de file steken en is de kans op een aantrekkelijk alternatief voor de particuliere auto verkeken.
Dat is de strekking van het plan „bus op maat, een bouwpakket voor morgen" dat de streekvervoerbedrijven vanmiddag in Den Haag hebben gepresenteerd. Als de plannen worden uitgevoerd mikt het streekvervoer op een jaarlijkse vervoersgroei van minstens drie tot vier procent (tussen de 11 en 15 miljoen meer klanten). Momenteel groeit het streekvervoer circa 1 tot 1,5 procent per jaar. Vorig jaar vervoerden de streekbussen 379 miljoen mensen, aldus ESO, het samenwerkingsorgaan van de streekvervoerders in ons land.
Het nieuwe spitslijnennet —dat er wat ESO betreft al volgend jaar kan komen- moet de forensen in circa 45 (middel)grote steden beter openbaar vervoer gaan bieden. De streekvervoerders zeggen dat de extra kosten (40 miljoen) een peuleschil zijn in het licht een totaal exploitatiebedrag van 1,2 miljard per jaar. Bovendien is het alternatief -ongebreidelde stijging van het autogebruik- veel duurder: aan aanleg van nog meer wegen en nog meer files is de. Samenleving een veelvoud aan geld kwijt dan wanneer het openbaar vervoer ruim baan wordt gegeven en het streekvervoer in het bijzonder, is de boodschap van ESO.
Veiligheid
De ESO wil veel aandacht gaan besteden aan veiligheid en comfort. Ook het overstappen moet tot een minimum worden beperkt. Om beter op de gevarieerde vraag naar vervoer in te kunnen spelen wil het streekvervoer een meer gevarieerde busvloot inzetten: van kleine buurtbusjes voor dunbezette lijnen tot dubbelgelede kanjers voor zeer drukke routes. Ook denkt het streekvervoer aan bussen die zowel op de weg of de rails kunnen rijden (spoorbussen) en sneltrams (die nu al tussen Utrecht en Nieuwegein rijden). Ook het inzetten van de milieuvriendelijke trolleybus wordt overwogen.
Het streekvervoer presenteerde gisteren ook de eerste exemplaren van de nieuwe "knielbus" dat de komende jaren de huidige vloot van 5000 streekbussen geleidelijk moet gaan vervangen. De bussen —die in een tempo van circa 300 stuks per jaar van de band rollen- zijn grotendeels van Nederlands fabrikaat. DAF levert motoren en chassis en Den Oudsten in Woerden de carrosserie. Het streekvervoer is al jaren vaste klant bij beide bedrijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's