Bekijk het origineel

Sistrum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sistrum

1 minuut leestijd

Archeologen hebben de hand weten te leggen op een "sistrum", een slaginstrument dat onder meer werd gebruikt bij ceremoniën in het oude Egypte. De vondst is vorig jaar zomer gedaan in een gemeenschappelijk graf op een Minoïsche begraafplaats buiten het dorp Arkhanes op het eiland Kreta. Het instrument, dat gelijkenis met een rammelaar vertoont maar van klei is, werd bijna 4000 jaar geleden in het graf gelegd. De archeoloog die de ontdekking deed, Joannis Sakellarakis, die verbonden is aan het Grieks Nationaal Archeologisch Museum, zei dat nu een geluid kan worden gehoord dat 4000 jaar geleden is geproduceerd. Hij sprak van „een licht geluid... helder en duidelijk, maar met een soort aarden noot". Het Minoïsche sistrum bestaat uit een cirkelvormig stuk klei, ongeverfd en uit één stuk, inclusief een handvat. De middellijn is ongeveer 10 centimeter. Aan de omtrek van de cirkel waren twee evenwijdig aan elkaar lopende latjes vastgemaakt, waarin drie plaatjes van klei los waren bevestigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Sistrum

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken