Sfeer van optimisme tijdens Europese top
Duitsers gaven voortgang EG flinke duw
HANNOVER — De eerste dag van de Europese topconferentie in Hannover is verlopen in een sfeer van tevredenheid en optimisme over de voortgang op weg naar de gemeensctiap zonder interne grenzen. Van alle kanten was er lof voor de Duitsers, die in de achterliggende zes maanden als voorzitter van de EG de besluitvorming een flinke duw in de gewenste richting hebben gegeven.
Het zogenaamde witboek van Lord schap van de EG. In die periode Cockfield omvat 285 maatregelen die voor eind 1992 genomen moeten worden om de beoogde Europese markt tot stand te brengen. De Europese commissie streeft ernaar, zo liet voorzitter Delors gisteren weten, om rond de jaarwisseling 90 procent van deze aanpassingen als uitgewerkte voorstellen te hebben ingediend bij de diverse raden van vakministers. Die bereikten inmiddels over 91 onderwerpen overeenstemming. Daarmee is dus ongeveer een derde van het totale programma afgehandeld.
Het afgelopen half jaar bekleedde de Bondsrepubliek het voorzittervan werd over 33 maatregelen een akkoord tot stand gebracht. Per 1 juli gaat het voorzitterschap over naar de Grieken. „Na de stagnatie als gevolg van de problemen rond het landbouwbeleid, staat de Europese trein nu weer op de rails. De snelheid neemt toe. We moeten thans de juiste signalen afgeven om de vaart erin te houden", zo concludeerde een woordvoerder van de Duitsers tijdens de topontmoeting.
De regeringsleiders en Frankrijks president Mitterrand wijdden gisteren voor het eerst een algemene gedachtenwisseling aan de sociale aspecten van het toekomstig Europa. Premier Lubbers sprak na afloop van een „interessante discussie, waarbij de deelnemers elkaar aanvoelden".
Samen met zijn Belgische collega Martens hield hij onder meer een pleidooi voor een recht op opleiding en scholing, waardoor achterblijvende groepen meer kansen krijgen op een baan. Voorts drong hij aan op een pakket met minimumregels voor alle lidstaten ten aanzien van arbeidsomstandigheden en medezeggenschap van werknemers. De sociale zekerheid kwam niet aan de orde.
De Duitsers benadrukten in de discussie, dat alle maatschappelijke krachten, waaronder ook de werknemers en hun organisaties, moeten worden ingewonnen voor de totstandkoming van een grenzenloos Europa. „Dat vereist een grotere herkenbaarheid van de sociale aspecten. We dienen hier de noodzaak van een flankerend beleid op sociaal terrein te onderstrepen", aldus de woordvoerder van Kohl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 juni 1988
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's