Bekijk het origineel

DSM dreigt met sluiten fabriek Pernis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

DSM dreigt met sluiten fabriek Pernis

Bedrijf kan niet voldoen aan lozingsbepaling

3 minuten leestijd

DEN HAAG — DSM dreigt zijn kunstmestfabriek in Pernis (670 werknemers) te sluiten als het bedrijf moet voldoen aan de bepalingen die minister Smit-Kroes van waterstaat in een vergunning heeft gesteld aan de lozing van cadmium-houdend gips in de Nieuwe Waterweg. DSM is tegen die voorwaarden in beroep gegaan bij de Raad van State en is in onderhandeling met het Finse staatsbedrijf Kemira over overname van de fabriek. Als deze acties geen resultaten hebben gaan de poorten dicht.

Minister Smit voerde de dreigende sluiting gisteren tijdens overleg met de Tweede Kamer aan om duidelijli te maken voor welk dilemma zij stond bij het aanpakken van het cadmium-probleem. De minister meent dat zij tot het uiterste is gegaan. Vanuit de Kamer kreeg zij kritiek, omdat zij in eerste instantie aankondigde dat de lozingen volledig gestopt moesten worden. Toen dat niet haalbaar bleek, gaf de minister DSM en de kunstmestfabriek Windmill in Vlaardingen een vergunning die voorziet in een aanmerkelijke vermindering van de lozingen. De Kamer gaat in meerderheid akkoord met deze aanpak. In de kamercommissies voor verkeer en waterstaat en milieu bestaat er begrip voor dat opslag van het afvalgips op het land een onhaalbare zaak is. De minister zei dat zij bij die oplossing is vastgelopen op de onwil van de betrokken gemeenten, die het afval niet op hun grondgebied willen hebben.

Status

De vergunningen aan DSM en Windmill moeten de cadmiumlozingen van beide fabrieken stapsgewijs terugbrengen van 14,2 ton per jaar nu tot 1,2 ton in 1994. Daarnaast zal het spuien van fosfaten en zware metalen worden verminderd. DSM zegt dat de voorwaarden van Smit-Kroes technisch en financieel niet haalbaar zijn. Windmill denkt er wel aan te kunnen voldoen. De gemeente Rotterdam vindt de beperkingen niet ver genoeg gaan en is eveneens in beroep gegaan bij de Raad van State. Een aantal milieuorganisaties doet dat ook en heeft voor morgen acties aangekondigd bij beide fabrieken.

Overleg

De minister voert nog overleg met de bedrijven over een overeenkomst die voorziet in verdere beperking van de lozingen na 1994. Over de status van zo'n overeenkomst bestaat bij de Kamer onduidelijkheid. Smit-Kroes zegt dat de afspraken juridisch bindend zijn en dat zij er desnoods mee naar de rechter kan stappen.

Haar collega Nijpels (Milieu) heeft de Kamer eerder laten weten dat dergelijke convenanten niet meer zijn dan intentieverklaringen, waarvan de naleving niet juridisch kan worden afgedwongen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

DSM dreigt met sluiten fabriek Pernis

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken