Kooren eist verbod op toekomstige acties
„Sleepdienst pleegt concurrentievervalsing"
ROTTERDAM - De sleepdienst A. Kooren heeft gisteren in een kort geding voor de president van de Rotterdamse rechtbank een verbod geëist van eventueel in de toekomst te voeren acties tegen zijn bedrijf.
Kooren, die sinds eind vorig jaar met zes sleepboten naast de havensleepdienst van Smit in de Rotterdamse haven opereert, was woensdag het doelwit van een actie van Smitslepers, die werd gesteund door de Vervoersbonden FNV en CNV. Op straffe van een dwangsom van honderdduizend gulden eist Kooren dat de vier gedaagde partijen —de Vervoersbonden FNV en CNV en de directie en ondernemingsraad van Smit— zich van elke actie tegen de sleepdienst zullen onthouden.
De advocaat van de vervoersbonden voerde aan dat de vakorganisaties alleen gehoor hebben gegeven aan de roep van het personeel van Smit om tegen de concurrent in actie te komen. Het ging hierbij om een demonstratieve actie van korte duur, die na de afgesproken twaalf uur werd beëindigd. De advocaat van de bonden, mr. W. Zeijlstra, wees erop dat de actie bedoeld was om minister De Koning (Sociale Zaken) onder druk te zetten snel een beslissing te nemen over het verzoek van de bonden om de Smit-cao algemeen verbindend te verklaren voor alle sleepdiensten in de Rotterdamse haven.
Minder bemanning
Kooren pleegt volgens de bonden concurrentievervalsing door met minder bemanning en onder aanmerkelijk slechtere arbeidsvoorwaarden dan bij Smit in de Rotterdamse haven te werken. Onderhandelingen tussen Kooren en de bonden om dezelfde arbeidsvoorwaarden toe te passen als Smit, liepen begin dit jaar op niets uit.
De advocaat van de bonden betoogde dat de vrees van Kooren voor nieuwe actie volstrekt ongegrond is, omdat de vakorganisaties er in eerste instantie van uitgaan dat het verlossende woord door de minister moet worden gesproken. Mochten er nieuwe acties komen, dan moeten die naar hun aard en duur worden beoordeeld.
Volgens de advocaat van Kooren, mr. V. J. Groot, hebben de bonden eind vorig jaar, nadat er sleepboten van Kooren waren bezet, schriftelijk toegezegd geen verdere acties tegen Kooren te zullen ondernemen zolang er besprekingen over de arbeidsvoorwaarden aan de gang waren. Groot vindt dat de bonden hun afspraak niet zijn nagekomen en dat de acties orjrechtmatig zijn. De bonden echter beschouwen de besprekingen als beëindigd, omdat die zonder resultaat zijn gebleven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 juli 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 juli 1988
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's