Bekijk het origineel

Nieuw-apostoIischen in Nederland jubileren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuw-apostoIischen in Nederland jubileren

Apostel Schwarz begon zijn werk 125 jaar geleden

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - De Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland viert op 4 september in de Rotterdamse Doelen het feit dat het kerkgenootschap 125 jaar geleden zijn werkzaamheden in Nederland begon. Het ontstaan van de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland gaat terug op het werk van apostel F. W. Schwarz die op 8 september 1863 . zijn "apostolische zending" aanving.

Het belangrijkste onderscheid met andere christelijke kerkgenootschappen is de leer van de ambten. Het apostelambt neemt daarbij de belangrijkste plaats in (Ef. 4 vers 11). Andere ambten zijn die van profeet, evangelist en herder. De kerk leert dat God door middel van de apostel in Zijn gemeente is vertegenwoordigd. Het gezag van de Schrift is ondergeschikt aan het woord van de apostel.

Ook de volgende punten zijn min of meer bepalend voor de apostolischen: de verwachting van de spoedige terugkeer van Christus, het sacrament van de verzegeling naast de sacramenten van de doop en het heilig avondmaal.

Edward Irving

Apostolisch noemt zich een relatief groot aantal geloofsgemeenschappen die bijna allemaal zijn ontstaan door de "Albury Conferences", een charismatische opwekking in Schotland, en door het optreden van de predikant Edward Irving (1792-1834). Op het landgoed Albury bij Londen werden  van 1826 tot 1830 conferenties gehouden om zich te bezinnen op de consequenties die de spoedige wederkomst van Christus had voor de kerk, en op de rol van Israël daarbij.

 Vanaf 1830 ontstonden in Schotland en later ook in Engeland opwekkingsbewegingen, waarbij in tongen werd gesproken en profetieën werden geuit. Dit had ook plaats in de gemeente van ds. Irving in Londen, die daarom als predikant van de Schotse Kerk werd afgezet.

Testimonium

Ondertussen werden er tussen 1832 en 1835 twaalf apostelen geroepen, die in 1835 een "Getuigenis van de Apostelen aan het hoofd der Kerk en der Christenheid" samenstelden, kortweg het Testimonium genaamd. Omdat dit getuigenis binnen de gevestigde kerken niet werd aanvaard, ontstonden er autonome Katholiek Apostolische Gemeenten. Later noemde men zich met grote aarzeling Katholiek Apostolische Kerk.

Nadat apostel Schwarz ini Nederland in 1863 met zijn werk was begonnen ontstond in 1867 de eerste gemeente. Na veel moeilijkheden, splitsingen en fusies werd in 1964 de Nieuw-Apostolische Kerk in Nederland opgericht.

De Nieuw-Apostolische Kerk telt in Nederland meer dan honderd gemeenten met ruim 12.500 leden. Wereldwijd omvat het kerkgenootschap in meer dan 170 landen in totaal 31.600 gemeenten met ruim drie miljoen leden. De kerkdiensten worden veelal in de lands- of stamtaal gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nieuw-apostoIischen in Nederland jubileren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken