Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Groot aantal macrobiotisch gevoede kinderen ondervoed

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Groot aantal macrobiotisch gevoede kinderen ondervoed

Zelfs verschijnselen van Engelse ziekte gevonden

3 minuten leestijd

WAGENINGEN - Een aanzienlijk deel van de kinderen die macrobiologisch voedsel krijgen is ondervoed. De kinderen groeien te langzaam en ze lijden aan stoornissen in de beweging en de taalontwikkeling. In de winter vertoont 55 procent van deze kinderen tot anderhalf jaar oud verschijnselen van Engelse ziekte (een stoornis in de botgroei). In de zomer is daar bij 28 procent sprake van.

Dit blijkt uit een onderzoek waarop ir. P. C. Dagnelie op 23 november aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen hoopt te promoveren. Aan het onderzoek deed 80 procent van macrobiotisch gevoede gezinnen in ons land mee. Het werd mede gefinancierd door het Praeventiefonds. Aanleiding voor het onderzoek was het feit dat in de afgelopen 20 jaar in verschillende Europese landen gevallen van ondervoeding bekend werden bij alternatief gevoede kinderen. Het was niet duidelijk of het ging om incidenten of om een algemene tendens.

Samenstelling

Kinderen die macrobiotisch voedsel krijgen eten geen vlees, zuivelprodukten en fruit. De voeding bestaat uit granen, peulvruchten, groenten, zeewier, noten en zaden. Uit het onderzoek door ir. Dagnelie blijkt dat kinderen als gevolg van dit menu te weinig vetten, eiwitten, vitamines B2 en B12 en calcium binnen krijgen. Bovendien eten de kinderen veel minder dan leeftijdgenoten die een meer gangbaar menu krijgen. Marcobiotisch gevoede moeders krijgen volgens het onderzoek baby's die zo'n 150 gram lichter zijn dan andere baby's.

Volgens ir. Dagnelie zijn de verschijnselen van ondervoeding geen gevolg van het verkeerd toepassen van macrobiotische voedingsregels. In dat geval zou er incidenteel sprake moeten zijn van ondervoede kinderen. Dagnelie is echter tot de conclusie gekomen dat het aantal gerapporteerde gevallen van ondervoeding bij macrobiotisch gevoede kinderen het topje van een ijsberg is. Daarom adviseert hij ouders die hun kinderen op die manier voeden om de kinderen vette vis en extra vet te geven. Daarnaast zouden de kinderen dagelijks een kleine hoeveelheid melkprodukten moeten nuttigen.

Volgens de onderzoeker kunnen ondervoedingsverschijnselen ook optreden bij kinderen die op een andere manier alternatief worden gevoed zoals bij voorbeeld bij vegetariërs het geval is. Uit het onderzoek is volgens Dagnelie gebleken dat het advies om minder vet te eten voor volwassenen gerechtvaardigd, maar voor kinderen fimest is.

Te star

De door Dagnelie gesignaleerde problemen zijn volgens een woordvoerder van het Kushi-instituut -een instituut waar macrobiotische kooklessen worden gegeven— mogelijk het gevolg van het te star volgen van macrobiotische regels. Hij wijst erop dat macrobiotiek betekent „hoe de levenswijze en de manier van eten aan de passen aan de constant veranderende omgeving, zoals weer, jaargetijde en klimaat, waarbij niets absoluut verboden wordt". Maar volgens hem lijkt het erop dat veel mensen de macrobiotiek als een streng dieet opvatten.

Dat kan voor kleine kinderen nare gevolgen hebben omdat die helemaal van hun ouders afhankelijk zijn. Volwassenen kunnen volgens de woordvoerder nog wel eens een tussendoortje buitenshuis nemen als ze zich niet voldaan voelen, maar kleine kinderen kunnen dat niet omdat ze „volledig afhankelijk zijn van de flexibiliteit en het begrip van hun ouders".

De woordvoerder wijst erop dat het macrobiotisch standaarddieet zoals het Kushi-instituut dat hanteert wel additionele voedingsmiddelen vermeldt voor „als dat nodig mocht zijn". Dat bij baby's tussen acht en veertien maanden rachitis als gevolg van gebrek aan vitamine-D-tekort is ontdekt, is volgens het Kushi-instituut mogelijk te verklaren uit het feit dat dat valt in de periode waarin kinderen overschakelen van moedermelk op meer plantaardig voedsel.

Het lijkt er volgens hem overigens op dat niet alleen in koudere klimaten met minder zon een vitamine-Dtekort voorkomt, maar ook in landen met een warmer klimaat „waar mensen de macrobiotische principes van het dieet voor volwassenen op het kindervoedsel hebben toegepast". Het instituut beveelt aan in de periode van overgang tussen borstvoeding en plantaardig voedsel extra aandacht aan de voeding van kinderen te geven en het dieet flexibel te interpreteren.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 november 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Groot aantal macrobiotisch gevoede kinderen ondervoed

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 november 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's