Bekijk het origineel

Prijzen van varkens blijven nog oplopen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prijzen van varkens blijven nog oplopen

Gunstiger afzetkansen in partnerlanden

2 minuten leestijd

NUNSPEET — De grote slachterijen hebben de roepprijzen voor de in de week tot 1 december overgenomen varkens met 10 cent verhoogd. Daarmee werden de uitgangsprijzen bij de verschillende bedrijven ƒ 3,10 (NCB en Vagrocon) oplopend tot ƒ 3,25 (U-vlees). In de week tot 25 november werden ongeveer 364.000 varkens geslacht, 1000 meer dan in de week daarvoor.

Er werden in die week 60.303 levende varkens uitgevoerd, alsmede 6078 ton halve varkens en 10.245 ton varkensvlees in deelstukken. Bovendien werden nog 16.060 mestbiggen naar de partnerlanden uitgevoerd.

De hogere prijzen zijn vooral toe te schrijven aan gunstiger afzetmogelijkheden naar de partnerlanden. Dat geldt vooral voor de afzet naar de Bondsrepubliek. Daar werd uit het westen een willige markt met opnieuw oplopende prijzen gemeld. In het kielzog volgden ook, meestal met niet al te veel overtuiging, prijsverhogingen in andere partnerlanden.

De uitvoer van levende varkens blijft omvangrijk. Dit betekent een sterke steun voor het prijspeil, evenals de aanhoudende strijd tussen de slachtbedrijven om voldoende varkens te ontvangen, zulks om de slachthaken zo volledig mogelijk bezet te houden. De slachtrundermarkt blijft gekenmerkt door een goede vraag naar stieren en een moeilijker afzet van koeien. Dat komt in de prijzen tot uitdrukking.

De Europ-notering gaf voor de week tot 25 november volgende prijzen aan: stieren R3 ƒ 8,01 (-1-8 cent); koeien 03 ƒ 6,50 (-1 cent). Vorig jaar was dat respectievelijk ƒ 7,46 en ƒ 6,16. Nuka's waren overwegend duurder, gegeven het betrekkelijk kleine aanbod.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Prijzen van varkens blijven nog oplopen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken