Bekijk het origineel

Wolkers weigert PC Hooftprijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wolkers weigert PC Hooftprijs

1 minuut leestijd

DEN BURG - Jan Wolkers weigert de hem woensdag toegekende PC Hooftprijs 1989. Hij deelde dat gisteren desgevraagd mee. Wolkers (63) heeft geen vertrouwen in de wijze waarop in Nederland en daarbuiten dit soort prijzen worden toegekend.

De in Den Burg (Texel) wonende Wolkers weigerde eerder onderscheidingen, zoals enkele jaren geleden de Constantijn Huygensprijs. De PC Hooftprijs zou Wolkers volgend jaar mei in Den Haag worden uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 25 mille verbonden.

Wolkers verklaarde gisteren wel de jury, die hem de PC Hooftprijs waardig acht, „fatsoenlijk" te vinden: „het zijn zeker geen gluiperds". De schrijver, schilder, beeldhouwer meent dat er bij het toekennen van dit soort prijzen „te veel fouten" worden gemaakt. Hij wijst erop, dat bij voorbeeld iemand als Marten Toonder, die „toch ingrijpend de Nederlandse taal heeft beïnvloed", nooit een prijs kreeg. De late erkenning via een prijs van de dichteres Vasalis noemt hij als ander voorbeeld.

Internationaal gaat er volgens Wolkers ook het nodige mis. De nobelprijzen voor literatuur komen vaak niet terecht bij de juiste mensen, zegt hij. 100

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Wolkers weigert PC Hooftprijs

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken