Bekijk het origineel

R'dam voert pleidooi voor woonlastenfonds

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

R'dam voert pleidooi voor woonlastenfonds

Minima in de problemen door stijgende lasten

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De gemeente Rotterdam moet een woonlastenfonds instellen dat alle goede en goedkope huurwoningen omvat. Uit een dergelijk fonds, dat tussen de drie en vijf miljoen gulden kost, zouden mensen met een minimuminkomen een uitkering moeten krijgen, zodat zij genoeg geld overhouden voor de rest van hun levensonderhoud. Dit voorstel doet de dienst volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam.

De dienst heeft een onderzoek gedaan naar de woonlasten in de Rotterdamse stadsvernieuwingsgebieden. Daaruit blijkt dat de woonlasten de laatste jaren veel sterker zijn gestegen dan de inkomens. Vooral alleenstaanden met een uitkering, bejaardenhuishoudens en huishoudens met kinderen komen hierdoor in de problemen.

In principe vindt de gemeente dat de oplossing voor de problemen uit Den Haag zou moeten komen, door een politieke uitspraak over aanvaardbare woonlasten in verhouding tot het inkomen en door structurele verhoging van de minimuminkomens en de uitkeringen. Aangezien een dergelijke oplossing voorlopig niet valt te verwachten, moet de gemeente zelf stappen ondernemen, aldus het rapport.

Behalve dat er een woonlastenfonds moet komen, waaraan zowel de gemeente als de woningbouwcorporaties zouden moeten bijdragen, moeten de toewijzingsregels voor goedkope renovatiewoningen worden aangepast ten gunste van mensen met lage inkomens. Ook zou er een gemeentelijke verhuisvergoeding moeten komen voor huishoudens die naar een goede en goedkope woning willen verhuizen en daardoor hun woonlastenproblemen oplossen. De normen voor een uitkering uit het woonlastenfonds zouden voor meer jaren moeten worden vastgesteld, zo vindt Volkshuisvesting.

Stadsvernieuwing

Bovendien vindt de dienst dat de gemeente en de woningbouwcorporaties door moeten gaan met het huidige stadsvernieuwingsbeleid. Er moeten zo veel mogelijk woningen op hoog niveau worden gerenoveerd, omdat die aanzienlijk goedkoper zijn dan nieuwbouwwoningen in stadsvernieuwingswijken.

Eind vorige maand kondigde wethouder P. Vermeulen (stadsvernieuwing) al aan volgend jaar een woonlastenfonds in te zullen stellen. Een dergelijk fonds zou alleen de hoogrenovatie-woningen omvatten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

R'dam voert pleidooi voor woonlastenfonds

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken