Bekijk het origineel

Nieuwe gebouw Groninger museum moet allure hebben

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe gebouw Groninger museum moet allure hebben

Veel Groningers zijn bang voor "Stopera-effect"

4 minuten leestijd

GRONINGEN - De stad Groningen bruist van activiteiten. Dat is vanzelfsprekend. Groningen is het centrum van Noord-Nederland en dat scliept de nodige verpliclitingen. De gemeente is daarom een weg ingeslagen die moet leiden tot versterking van het stedelijk leefmilieu. Er wordt van alles gedaan om de stad als stedelijk knooppunt van Noord-Nederland te handhaven en verder te versterken. Zo zal onder andere het Groninger museum een nieuw pand krijgen. En wat voor een!

Het Groninger Museum is een veelzijdig museum. Behalve een uitgebreide collectie oudheden herbergt het interessante verzamelingen Japanse en Chinese keramiek, Gronings zilver en zilversmeedgereedschap, 17e-eeuwse schilder- en tekenkunst, werken uit de Haagse school, van de Schildersvereniging De Ploeg en van 19e-eeuwse Franse landschapsschilders. De meeste aandacht trekt het museum echter met zijn uitgebreide en belangrijke collectie moderne beeldende kunst op internationaal niveau. In het huidige onderkomen moet noodgedwongen veel uit de collecties in de opslag blijven. Nieuwbouw was dus dringend gewenst.

Uitgangspunt was dat'het nieuwe museum een zodanige allure en uitstraling zou krijgen dat het zal bijdragen aan versterking van het imago van de noordelijke regio en de stad Groningen. Uit diverse locaties heeft het gemeentebestuur gekozen voor de zwaaikom in het verbindingskanaal. De zwaaikom is gelegen schuin tegenover het hoofdstation van de NS. Momenteel wordt de zwaaikom gebruikt door de roeivereniging De Hunze en de Groninger Motorboten Club (GMC). Men beschouwt de locatie als zeer aantrekkelijk en in het oog springend. Het is een van de meest prominente plaatsen in de stad. Voor het realiseren van een museum in de zwaaikom moet er echter rekening mee gehouden worden dat de watersportverenigingen moeten worden verplaatst.

Beide verenigingen huren het water van de gemeente Groningen. Het contract met De Hunze heeft een opzegtermijn van een jaar, het contract met de GMC loopt in principe tot 1992. Voor het opzeggen van de overeenkomsten is het nodig dat een goed alternatief kan worden aangeboden. Indien over dat alternatief overeenstemming wordt bereikt, kan de locatie in het derde kwartaal van 1989 zijn vrijgemaakt.

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer is de locatie optimaal bereikbaar, zeker na realisatie van een extra oeververbinding. Per auto is de locatie zowel vanaf de Emmabrug als vanaf de Herebrug via de Ubbo Emmiussingel bereikbaar. Parkeermogelijkheden zijn er echter nauwelijks. Het museum zal gebruik moeten maken van parkeervoorzieningen die elders in het kader van de ontwikkeling van de Verbindingskanaalzone zullen worden aangelegd, of van de bestaande voorzieningen, zoals de parkeergarages Raamstraat en Trompsingel en de Westerhaven. Deze maand heeft de gemeenteraad in meerderheid besloten een nieuw museum te gaan bouwen in de zwaaikom. Veel Groningers zijn echter van mening dat een waardevol stadsgezicht verloren zal gaan. Wat de financiën betreft vrezen veel Groningers voor een "Stoperaeffect".

Bouwkosten

De bouwkosten van het museum worden geraamd op 40 miljoen. De nieuwbouw is mogelijk gemaakt door een gift van 25 miljoen gulden van de Nederlandse Gasunie en werd gedaan ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van dit bedrijf. De hoofddirecteur van de Gasunie, drs. A. H. P. Grotens, hield op 28 september 1987 een toespraak ter gelegenheid van de aanbieding van het geld. „De omvang en de aard van het geschenk zijn gebaseerd op de gedachte blijvend uitdrukking te geven aan de waarde van het aardgas voor de Nederlandse samenleving, nu en in de toekomst. Dit bepaalt ook het monumentale karakter ervan. Liever dan tot het einde van het aardgastijdperk te wachten en een geschenk als nalatenschap te geven -overigens zal Gasunie Nederland nog tientallen jaren van aardgas kunnen voorzien- bieden wij het Groningen en de Groningers nu aan".

In 1989 moet het bouwplan besteksklaar zijn. Men streeft ernaar dat in 1992 de eerste bezoekers ontvangen kunnen worden.

Bij de voorbereidingen en het ontwerp van de bouwplannen dragen de drie partijen —Gasunie, gemeente en museum— een gedeelde verantwoordelijkheid. Tijdens de uitvoering treedt de gemeente Groningen op als bouwheer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nieuwe gebouw Groninger museum moet allure hebben

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken