Bekijk het origineel

„Zolang Gibraltar dat wil, blijft het Brits

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Zolang Gibraltar dat wil, blijft het Brits"

Troepenaftocht heeft financiële reden

3 minuten leestijd

LONDEN - De inwoners van Gibraltar kunnen ervan op aan dat zij Britse onderdanen kunnen blijven zolang zij dat willen. Tegelijk hebben zij niets te vrezen van het naburige Spanje.

Dit heeft de Britse minister van defensie, George Younger, gisteren in Londen verklaard in aansluiting op de aankondiging dat een infanteriebataljon verdwijnt van de strategische Rots waarop Spanje sinds jaar en dag aanspraak maakt. Reden voor deze terugtrekking is de krapte aan financiële middelen en de overweging dat de militairen in kwestie elders beter van nut kunnen zijn.

„Zo lang het volk van Gibraltar dat wil, blijft het onder de Britse vlag", zei Younger gisteren.

Minister van buitenlandse zaken Sir Geoffrey Howe, die in Gibraltar verblijft voor besprekingen met premier Joe Bossano, zei: „Mensen die al lang naar Gibraltar kijken... zijn zich ervan bewust dat er niet langer sprake is van een dreiging van de kant van Spanje",

Tijdens een receptie gaf Bossano gisteren zijn Britse gast zilveren replica's van de sleutels tot Gibraltar, daarbij de hoop uitsprekend dat Howe „geen van deze zal afgeven aan iemand die hij volgende week treft".

Besprekingen

Howe voert volgende week in Londen besprekingen met zijn Spaanse collega Francisco Fernandez Ordonez. Deze zal daar naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de kwestie van de soevereiniteit aansnijden.

Spanje stond de Rots, die erg strategisch ligt aan de ingang van de Middellandse Zee, in 1713 aan GrootBrittannië at bij het Verdrag van Utrecht. Door de terugtrekking van het infanteriebataljon daalt het aantal Britse militairen in Gibraltar van 1800 naar 1200. Naar uit kringen rond de Britse regering verluidt, blijft het personeel van de Britse marine en luchtmacht, alsmede die van sommige legereenheden, op de huidige sterkte.

Groot-Brittannië overweegt de gehele of gedeeltelijke terugtrekking van een bataljon van ongeveer 500 infanteristen uit de Britse kroonkolonie Gibraltar. Dit heeft minister van defensie George Younger gisteren schriftelijk verklaard.

Younger reageerde daarmee op berichten in de Britse media als zou Londen van plan zijn 1000 van de 1800 militairen uit de door Spanje opgeëiste rotskolonie terug te trekken en een aantal militaire faciliteiten daar te sluiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 januari 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Zolang Gibraltar dat wil, blijft het Brits

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 januari 1989

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken