Bekijk het origineel

iWerkgevers komen met voorstel voor gesprek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

iWerkgevers komen met voorstel voor gesprek

Tweede actieweek in wegvervoer van Start

3 minuten leestijd

UTRECHT — De tweede actieweek in het wegvervoer is vanmorgen in alle vroegte begonnen. Bij 38 bedrijven in het land wordt gestaakt. Acties vinden verder plaats bij vijf pleisterplaatsen en bij de grenspost Oldenzaal. Dat heeft een woordvoerder van de Vervoersbond FNV meegedeeld. De vier werkgeversorganisaties hopen nog deze week een voorstel te formuleren dat als uitgangspunt kan dienen voor hernieuwde onderhandelingen over een cao in het beroepsgoederenvervoer.

 „Zowel de bonden als de werkgevers zijn gevangenen van hun mandaten. Daar moeten we doorheen breken, maar niet de werkgevers alleen. Ook de bonden zullen hun mandaat opzij moeten schuiven", zo zei vanmorgen woordvoerder C. Sleddering van de werkgeversorganisaties.

Dat de werkgevers een onregelmatigheidstoeslag van 2 procent gaan betalen, zoals de vakbonden eisen, is nog steeds uitgesloten. De werkgevers erkennen echter het bestaan van onregelmatige werktijden en denken dat daar best andere compensaties voor te vinden zijn, zoals geheel nieuwe arbeidssystemen of een vorm van de huidige tijd-voor-tijd-regeling.

„Zwaar overdreven"

Sleddering noemde de cijfers van de Vervoersbond FNV over het aantal acties vandaag „zwaar overdreven". Het klopt wel dat er bij 38 bedrijven wordt gestaakt, maar het gaat meestal maar om enkele chauffeurs. Het vervoer dat weg moest, is gewoon weg.

Overigens is deze weekwisseling bij werkgeversonderhandelaar Bergmans een telraam bezorgd. Chauffeurs, aangesloten bij de Vervoersbond CNV, waren daarvan de afzender, omdat Bergmans „kennelijk niet kan rekenen". Volgens Bergmans betekenen de eisen van de bonden een loonkostenstijging van ongeveer 10 procent. De vakbonden houden het echter op de helft. „Leuk voor zijn kleinkinderen", zo reageerde Sleddering op de ontvangst van het telraam.

De ondernemers in het wegtransport worden steeds bozer op de actievoerende chauffeurs. Ze hebben schade van de acties. Ook zijn ze k\yaad op de chauffeurs die vorige wachten. week acties bij hun bedrijf voor een bepaalde tijd aankondigden maar die acties veranderen in een staking voor onbepaalde tijd. „De ondernemers hebben daar op zijn zachtst gezegd geen begrip voor en dat komt eventuele nieuwe onderhandelingen natuurlijk niet ten goede", aldus Sleddering.

Zenuwachtig

De Vervoersbond FNV verwacht dat de werkgeversorganisaties deze week zullen oproepen tot nieuwe onderhandelingen. „Er zijn veel nieuwe acties bijgekomen, het estafettestokje wordt goed doorgegeven en we krijgen signalen van werkgevers die er nu echt zenuwachtig van worden. Bovendien laat Bergmans zich veel genuanceerder uit", aldus een woordvoerder.

De vakbonden zijn zelf verbaasd over de actiebereidheid.

Het internationale transportbedrijf Snel bv uit Woerden heeft vanochtend een kort geding aangespannen tegen de Vervoersbonden van CNV en FNV. Directeur A. Snel heeft dat bevestigd. Bij zijn bedrijf wordt sinds gisteravond 23.00 uur door de helft van de ongeveer honderd chauffeurs gestaakt, aldus Snel. De vrachtwagens rijden niet weg. Nu al heeft hij boze klanten aan de lijn die tevergeefs op hun koopwaar zitten te

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

iWerkgevers komen met voorstel voor gesprek

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken