Bekijk het origineel

„Overspanning

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Overspanning" lijkt oorzaak vliegongeluk

Geen zestien maar negen mensen vermist

3 minuten leestijd

HONOLULU — Het eerste onderzoek naar het ongeluk met een Amerikaanse Boeing 747 die boven de Stille Oceaan een vrachtdeur verloor doet vermoeden dat het ongeluk het gevolg was van een te grote spanning op de romp en niet van een aanslag of van metaalmoeheid. Bij het ongeluk scheurde een deel van de romp van het toestel open en werden negen mensen naar buiten gezogen.

De Amerikaanse marine en de kustwacht zochten zaterdag nog de hele dag naar wrakstukken in een 6000 vierkante kilometer groot gebied ten zuidoosten van Hawaï.

Een van degenen die het toestel tijdens de weekwisseling doorzochten, Lee Dickinson, zei zaterdagavond dat er geen enkele aanwijzing was gevonden voor een bomaanslag, maar dat er nog geen definitieve conclusies waren getrokken. Metallurg Michael Marx vertelde dat hij geen tekenen van metaalmoeheid rond het gat in de romp had gevonden, maar dat er mogelijk sprake was van „overspanning" van de romp.

De te grote spanning op de romp zou kunnen ontstaan wanneer er tijdens de vlucht een deur van het toestel zou worden geopend. Maar de onderzoekers zeiden dat er ook andere factoren in het spel konden zijn geweest. De piloten hebben geen waarschuwingssignalen gekregen die erop duidden dat mogelijk een vrachtruim niet goed was gesloten. Verwacht wordt dat het negen maanden tot een jaar zal duren voordat definitief is vastgesteld wat de oorzaak van het ongeluk was.

Toen het ongeluk gebeurde, werden zes Amerikanen, twee Australiërs en een Nieuwzeelander uit het vliegtuig gezogen. Zeker één slachtoffer kwam terecht in een van de grote motoren van het vliegtuig.

Weer de lucht in

Op het moment van het ongeluk vloog het toestel op een hoogte van 20.000 voet (ruim 6 kilometer). Na de geslaagde noodlanding in Honolulu moesten 27 mensen in een ziekenhuis worden behandeld. Van hen konden er 24 direct weer vertrekken. Drie mensen moesten met zwaardere verwondingen worden opgenomen.

Van de driehonderd overige passagiers werden er meer dan tweehonderd met andere vliegtuigen alsnog naar hun bestemming gebracht. Degenen die voorlopig niet meer in een vliegtuig durfden stappen, werden ondergebracht in hotels op Hawaï.

Het vliegtuig was drie maanden geleden nog volledig gereviseerd. Het toestel zal worden gerepareerd en over drie tot vier maanden weer de lucht ingaan, zo zei een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Overspanning

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 februari 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken