Bekijk het origineel

Kerk moet terug achter enkele genomen wissels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerk moet terug achter enkele genomen wissels

CGO-forum genetische manipulatie

3 minuten leestijd

GOUDA — De gereformeerde gezindte staat met genetische manipulatie voor een nauwelijks doordacht probleem. De ontwikkelingen in de techniek gaan zo razend snel dat zelfs wetenschappers moeite hebben om het tempo bij te houden. Wil de regering doen aan regelgeving, dan loopt zij vaak achteraan. Maar niet alles wat kan, mag ook. Passeerde de kerk ondoordacht wissels die een verloochening betekenen van haar identiteit, dan heeft zij de plicht een stap terug te doen.

Dat werd gezegd tijdens de themaavond "Genetische manipulatie", die de Cursus Godsdienst Onderwijs (CGO) binnen de Gereformeerde Gemeenten gisteravond belegde in Gouda. Een forum bestaande uit dr. R. Seldenrijk, mr. dr. J. T. van den Berg en dhr. W. C. Gorissen (directeur van een verzekeringsmaatschappij en secretaris van "Pro Life") wisselden hierover van gedachten. Drs. P. C. den Uil, oud fractie-medewerker van de S.G.P. en thans directeur beheer van een instelling voor gezondheidszorg, leidde de discussie. De thema-avond werd vooraf ingeleid door de forumleden dr. Seldenrijk en mr. dr. Van den Berg.

Genadeloos

De maatschappij is door de manipulatie met genetisch materiaal genadeloos geworden, aldus dr. Seldenrijk. Erfelijke ziekten kunnen straks op grond van een zogenoemde genenkaart worden voorzien. Toekomstig gehandicapten zullen op grond van dit genetisch onderzoek kunnen worden afgewezen op de arbeidsmarkt. Mensen worden wellicht onder druk gezet, wanneer zij over voorkennis beschikken over mogelijke ziekten in hun familie. Zo verwordt de prenatale diagnostiek via prenatale selectie tot prenataal terrorisme, aldus Seldenrijk.

Wie meent, dat met deze mogelijkheden, die de kwaliteit van het leven zouden verbeteren, ook de beschermwaardigheid is toegenomen, bevindt zich volgens Seldenrijk op een hellend vlak. Genetische techniek uniformeert en versimpelt. Het doet geen recht aan de totale geschapenheid. Het sleutelen aan de erfelijkheid kan uitlopen op een soort tweede zondeval. De mens mag nimmer indringen in dingen Die God aan Zichzelf heeft voorbehouden. „Als de maat vol is, zal God het namaakwonder blokkeren en het op niets laten uitlopen. De techniek moet blijven staan voor de grenzen die de ethiek trekt", aldus Seldenrijk.

Beoordeler

Het Tweede Kamerlid Van den Berg trok in zijn inleiding lijnen naar het huidige euthanasiedebat. De mens vermeet zich op te treden als de beoordeier van de beschermwaardigheid van het leven, zei hij. De wetgeving spreekt zich sinds jaar en dag duidelijk uit tégen euthanasie, maar de moderne mens vindt die normen te strak. In zake genetische manipulatie heeft Den Haag echter nog geen wetten vastgesteld. De SGP heeft gepleit voor inventarisatie maar ook voor wet en regelgeving. Vanuit het kabinet ging men daar tot nog toe nauwelijks op in, aldus Van den Berg.

„De overheid lijkt niet meer te regeren, maar slechts te registreren. Wanneer het kabinet echter denkt dat de voorlichtende taak die zij in zake genetische techniek voor de overheid ziet weggelegd, waardevrij is, heeft het mis. Ik zie het als haar Bijbelse plicht, recht en gerechtigheid te bevorderen en een schild te zijn voor de zwakken. De overheid moet in deze zowel normstellend als beschermend optreden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Kerk moet terug achter enkele genomen wissels

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1989

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken