Bekijk het origineel

Dloemen en planten Zomerse bolgewassen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dloemen en planten Zomerse bolgewassen

3 minuten leestijd

H. De eerste dagen trekken ze veel bekijks, vlaar daarna letten de gevangenen niet meer op 1. Ieder gaat door met zijn eigen bezigheden. ^ier praat een groepje. Verderop zingt iemand i. Op een andere plaats vechten ze... 5n niemand houdt er rekening mee, dat twee nsen graag in alle rust zouden bidden, vlaar... als de opzichter luid zijn bevelen de bain schreeuwt, roepen ze eenstemmig: „Zach, opzichter, de Baptisten bidden!" ^et zint de kampleiding heel niet, dat broeder tsko en vader samen bidden. Ze verbieden het. vlaar vader en broeder Datsko gaan er, onHet glimlachje verdween weer. danks het verbod, toch mee door.

Ook 's avonds na hun zware werkdag komen ze bij elkaar. Vaak vergeten ze hun moeheid als ze over de Heere spreken. De altijd knagende honger lijkt ook minder.

Vader en broeder Datsko zijn eerst wat teleurgesteld over de onverschilligheid van de andere gevangenen. Het lijkt of de Heere hun gebed niet gehoord heeft. Maar onverwacht lukt het toch met hen over de Heere te spreken. Daar zorgen een paar vroegere leden van de Communistische Partij voor.

Niet alle bolgewassen zijn even bekend. Naast een aantal oude getrouwen als de gladiool, de dahlia en de begonia zijn ook de tijgerbloem, Sparaxis en Hollandse iris de moeite waard.

Genoemd kan worden de Tigridia of tijgerbloem. Deze knol is verwant aan de gladiool. Er is echter wel enig verschil: de tijgerbloem wordt niet hoger dan circa 40 cm. Deze bloem kan dus vooraan in de border worden geplant, in tegenstelling tot de gladiool. De bloemen zijn door hun gespikkeld hart zeer opvallend; zij tonen crème-gele en rose kleurschakeringen.

Een eigenaardigheid van de Tigridia is dat elke bloem slechts een dag bloeit. De volgende dag is er echter al een nieuwe bloem open. Je kunt ze ook als snijbloem gebruiken. Als 's avonds knoppen die al kleur vertonen, worden gesneden, staan de volgende morgen al bloemen te pronken.

Het is nu de tijd om de knollen van de tijgerbloem te planten. De plantdiepte is ongeveer 8 a 10 cm. Ze staan graag op een zonnige plaats in een vochtige en voedzame grond.

Sparaxis tricolor en Iris

Een tweede knolgewas, nauw aan de tijgerbloem verwant, is de Sparaxis. Vanwege zijn kleurrijkdom wordt de Sparaxis ook wel de Harlekijnbloem genoemd. De planttijd en plantwijze zijn identiek aan die van de tijgerbloem. Het is mogelijk de knolletjes in de winter onder een flinke bedekking in de grond te laten. Je kunt ze echter in het najaar ook rooien en bewaren in turfmolm. De kleuren zijn bij de Sparaxis zeer helder en opvallend en bovendien zeer geschakeerd.

De Hollandse iris wordt normaal in het najaar geplant. Momenteel zijn er echter speciaal behandelde bollen te koop. Deze irissen bloeien in de zomermaanden. Ze zijn niet alleen een blikvanger in de tuin, ook als snijbloem zijn ze gewild. De kleuren zijn zeer uiteenlopend, van wit en geel tot licht- en donkerblauw; de plantdiepte is ongeveer 10 cm. Omdat de Hollandse iris vrijwel altijd en in iedere grond groeit, is er geen enkel bezwaar ze eens in de tuin te stoppen.

Zijn genoemde gewassen niet bij een plaatselijke zaadhandel of een tuincentrum voorradig, informeert u eens bij de firma Tubergen in Lisse. Deze firma heeft veel aparte planten. Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 mei 1989

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Dloemen en planten Zomerse bolgewassen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 mei 1989

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken