Bekijk het origineel

NIPO: PvdA trekt meeste stemmen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NIPO: PvdA trekt meeste stemmen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Partij van de Arbeid heeft de meeste aanhang onder de stentgerechtigde Nederlanders. Volgens een onderzoek van het Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie (NIPO) zou de PvdA de grootste partij worden en 53 kamerzetels kunnen halen, twee meer dan het CDA.

Het onderzoek werd op 26 en 27 juni onder 953 stemgerechtigden gehouden. De enquête laat een licht herstel van de regeringscoalitie zien en winst voor Groen Links en D66. De WD herstelt zich enigszins.
Begin juni werd een dieptepunt in de populariteit van de liberalen gemeten (21 zetels). Eind juni was dat 23 zetels (14,6 procent), nog altijd een verlies van vier zetels ten opzichte van de kamerverkiezingen van 1986. Het CDA blijft stabiel op 51 zetels, een verlies van drie ten opzichte van de kamerverkiezingen van '86. De regeringscoalitie zou nog altijd haar meerderheid in de Kamer verliezen en op 74 zetels uitkomen. NIPO heeft dit jaar nog niet anders gemeten dan een fors verlies voor de coalitie.
De PvdA zou volgens de enquête 53 zetels halen en daarmee de grootste partij van Nederland worden. De PvdA heeft nu 52 kamerzetels. In percentages uitgedrukt scoort de PvdA 33,6, tegen 32,7 procent voor het CDA.
NIPO peilde de aanhang van Groen Links als afzonderlijke partijen. De PSP zou sterk groeien: van een naar drie zetels (2,0 procent), de CPN zou met een zetel terugkeren in de Kamer (1,0 procent) en de PPR met twee zetels gelijk blijven (1,3 procent). D66 zou haar positie versterken. De aanhang bedroeg eind juni 8.2 procent. Dat is goed voor twaalf zetels, een winst van drie. Het zeteltal van de kleine christelijke partijen zou niet veranderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

NIPO: PvdA trekt meeste stemmen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 juli 1989

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken