Bekijk het origineel

Russisch ruimterecord met onzekere gevolgen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Russisch ruimterecord met onzekere gevolgen

Spiermassa kosmonauten volgens deskundigen met 15 procentgeslonken

3 minuten leestijd

De Russische kosmonauten Wladimir Titov en Musa Manarov zullen inmiddels wel bijgeschreven zijn in het Guinessboek Van records. Op hun naam staat het langste verblijf van mensen in de ruimte. Na precies 365 dagen en 22 uren om de aarde te hebben gecirkeld, keerden ze vorig jaar op 21 december op Moeder Aarde terug. In de met sneeuw bedekte, uitgestrekte steppen van Kazachstan werden ze niet alleen welkom geheten door Russische ruimtevaartbobo's maar werden ze ook opgewacht door een speciaal team van artsen en medici.

Volgens ooggetuigen, die bij de landing van het Sowjetruimtevaartuig aanwezig waren, zagen de beide kosmonauten er bleek en erg vermoeid uit. Diezelfde ooggetuigen wisten te melden dat Titov en Manarov direct na hun terugkeer op aarde op brancards werden gelegd en snel daarna weggevoerd. Duidelijk was te zien geweest dat de twee recordhouders het moeilijk hadden hun evenwicht te bewaren. Niets nieuws overigens, want ruimtevaartspecialisten weten allang dat dit soort klachten tot de symptomen behoren waarmee allen te kampen hebben die gedurende langere tijd aan een toestand van gewichtloosheid zijn blootgesteld.
Toen de kosmonauten drie uren na de landing uit de helikopter stapten die hen van de landingsplaats naar de 180 km verderop gelegen vliegbasis Dscheskasgan had gebracht, bleken ze nog steeds niet in staat te zijn zonder hulp van anderen te lopen.
Twee dagen na de landing lieten de artsen die Titov en Manarov onder controle houden, weten dat de twee in het trainings- en opvangcentrum al weer wat steviger in de schoenen stonden en er zelfs al een paar wandelingen op hadden zitten.

Geslonken

In vergelijking met vorige duurrecords in de ruimte brachten de nieuwe recordhouders het er volgens ingewijden betrekkelijk goed van af. Dat het hen relatief'gezien zo goed ging, was onder andere te danken aan het intensieve programma dat de kosmonauten ter voorbereiding van hun vlucht hadden gevolgd. Ook zal daartoe hebben bijgedragen dat dagelijks langer dan twee uur gymnastische oefeningen in het ruimtestation "MIR" moesten worden uitgevoerd. Toch zal het nog maanden duren voordat definitief kan worden vastgesteld welke precieze fysieke gevolgen de recordvlucht heeft gehad voor Titov en Manarov. Van Joeri Romanenko, degene die tot vorig jaar met 326 dagen het record op z'n naam had staan, is bekend dat hij minstens twee maanden nodig had om weer op verhaal te komen en de nawerkingsverschijnselen van zijn vlucht te boven te komen.
Een van de dingen die al wel bekendgemaakt zijn, is dat de beenspieren van de twee kosmonauten, die feitelijk een jaar buiten werking waren gesteld, duidelijk te lijden hebben gehad. De spiermassa is, als we de deskundigen mogen geloven, geslonken met 15 procent!

Ontkalking

Momenteel wordt onderzocht hoe het staat met de andere afwijkingen die normaal gesproken het gevolg zijn van een langdurig verblijf in de ruimte, zoals het verslappen van de spieren en het hart, veranderingen bij de rode bloedlichaampjes, stoornissen in het evenwichtsorgaan en de gevreesde ontkalking van het beendergestel.
De op dit moment in de MIR verblijvende bemanning, bestaande uit de kosmonauten Poliakow, Wolkow en Kirkalew, blijft 'maar' vijf maanden in de ruimte. Pas wanneer men meer zekerheid heeft over de onderzoeksresultaten aangaande Titov en Manarov, willen de Sowjets hun gedachten laten gaan over het verbeteren van het vorig jaar geleverde record.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Russisch ruimterecord met onzekere gevolgen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 augustus 1989

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken