Bekijk het origineel

Gysi wil halvering Duitse strijdkrachten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gysi wil halvering Duitse strijdkrachten

Ook aftocht geallieerde troepen voorgesteld

3 minuten leestijd

OOST-BERLIJN - De DDR stelt de Bondsrepubliek voor dat de twee Duitse staten hun strijdkrachten voor het eind van 1991 halveren. Daarnaast zouden zij elke modernisering van militair materieel moeten bevriezen.

Deze voorstellen heeft partijvoorzitter Gregor Gysi zaterdag gedaan tijdens een vergadering van het bestuur van de hervormde communistische partij in Oost-Berlijn, zo meldt het persbureau ADN.

Het initiatief, 'dat als naam heeft meegekregen "Model voor de veiligheid in 2000", heeft Gysi gepresenteerd als bijdrage aan de demilitarisering van Centraal-Europa door de twee Duitse staten in het kader van de samenwerking die de DDR de Bondsrepubliek heeft aangeboden als onderdeel van een „verdragsgemeenschap" waarbinnen de twee soevereine staten die één natie vormen, zouden moeten samenwerken.

De strijdkrachten van de DDR omvatten 173.000 man, die van de Bondsrepubliek 494.000, zo blijkt uit gegevens van het gezaghebbende Internationale Instituut voor Strategische Studies in Londen.

Een ander onderdeel van het "Model voor de veiligheid in het jaar 2000" is de terugtrekking van alle geallieerde troepen van Duitse bodem in 1999. Deze terugtocht zou zich in fasen kunnen voltrekken, te beginnen bij die van de militairen in het gebied langs de Duits-Duitse grens.

„Zonder een eind aan de militaire rivaliteit tussen de twee Duitse staten is elk praten over eenheid van de natie niet geloofwaardig", zei Gysi volgens ADN bij de presentatie van zijn plan.

Demonstratie

De grootste oppositiebeweging in de DDR heeft intussen opgeroepen 15 januari een landelijke demonstratie te houden tegen de weigering van de communistische partij haar greep op de macht te verminderen. Neues Forum sluit zelfs een algemene staking niet uit.

Op een tweedaags congres in Leipzig besloot de oppositiegroepering voorts dat zij geen partij zal vormen, maar dat zij als een „burgerbeweging met politiek programma" aan de komende verkiezingen zal meedoen. Over drie weken zal in Oost-Berlijn op het eigenlijke oprichtingscongres van Neues Forum dit programma worden samengesteld, evenals een lijst met 22 urgente eisen.

Neues Forum herhaalde het dreige-' ment dat het uit het ronde-tafeloverleg met de regering zal stappen als het parlement nog voor de verkiezingen van 6 mei akkoord gaat met wetsvoorstellen voor de oprichting van een nieuwe geheime dienst. Dit vraagstuk zou waarschijnlijk vandaag weer bij de ronde-tafelbesprekingen aan de orde komen.

Premier Hans Modrow en andere leidende politici van de communistische partij, de SED, willen dat er snel een nieuwe veiligheidsdienst komt als opvolger van de gehate Stasi om de opkomst van de neo-nazi's te bestrijden. Volgens Neues Forum moet de strijd tegen extreem rechts exclusief in handen komen van de Volkspolizei.

De oproep om volgende week maandag een nationale demonstratie te houden werd op de bijeenkomst in Leipzig door twee derde van de afgevaardigden gesteund.

Berlijnse Muur

Neues Deutschland, de krant van de Oostduitse communistische partij, heeft zich zaterdag uitgesproken tegen het slopen van de Berlijnse Muur zoals president Manfred Gerlach van de DDR enkele dagen geleden opperde. „De verwijdering zou miljoenen kosten. Waar komen het geld, de technische middelen en de menskracht vandaan?" vraagt de krant zich af. „En wat moet er in de plaats .komen van de Muur, want er dient eerf grens te blijven, van wat voor soort dan ook".

Toeristen hebben overigens zo veel stukken uit de Berlijnse Muur weggehakt om als souvenir mee naar huis te nemen, dat de Muur op sommige plaatsen letterlijk op instorten staat. De Westberlijnse politie heeft de sectie van de Muur bij de Brandenburger Tor voor het publiek moeten afsluiten, omdat de situatie te gevaarlijk werd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Gysi wil halvering Duitse strijdkrachten

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 januari 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken