Bekijk het origineel

Tips voor het maken van goede vrienden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tips voor het maken van goede vrienden

3 minuten leestijd

Beste Magneet,

Ik heb niet veel vriendinnen (twee). We zijn van dezelfde kerk (Nederlands hervormd), we gaan samen naar catechisatie en naar de meisjesvereniging. Praten en lachen doen we heel veel over allerlei zaken. We spreken met elkaar ook over geloofszaken. Eén vriendin (Gea) zit bij mij in de klas, de andere (Gijske) zit jammer genoeg op een andere school.

Vorig jaar zat er bij mij in de klas een meisje met wie ik vriendin werd. Niet lang, want ze bleef zitten en woonde in Eemnes en kreeg andere vriendinnen en liet mij vallen als een baksteen. Dat vond ik heel erg, maar de vriendschap met Gijske en Gea is veel hechter geworden. Dit zijn in het kort mijn ervaringen met vriendschap. Huizen Janneke Visser Hallo Magneet, Ik wilde graag reageren op de oproep om eens wat tips te geven en te vertellen over vriendschap. Ik ben een meisje van zeventien jaar en woon in Oudwoude (Friesland). Ik heb totaal geen moeite om vriendschap te sluiten. Toch heb ik maar weinig, eigenlijk maar één echte vriend.

Toen ik een jaar of veertien was, begon ik behoefte te krijgen aan vrienden. Ik zat toen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs op de Pieter Zandt-school in Kampen. Ik zocht contact met jongens en meisjes van m'n eigen leeftijd en ouder. Op school had ik de eerste drie jaar geen echte vriendinnen. Die kreeg ik pas aan het eind van de derde klas, maar toen bespraken we ook bijna alles met elkaar. Ook nu hebben we nog contact.

Toen ik een jaar of veertien was, knoopte ik ook vriendschap aan met iedereen die mij leuk toescheen. Het spreekwoord "Door schande en schade wordt men wijs" is hier ook heel erg op z'n plaats. Ik had verscheidene "vrienden" die nu haast vijanden zijn. Geen van allen was betrouwbaar. Zodoende kwam het dat ik de meesten, hoofdzakelijk jongens, niet meer vertrouwde.

Dat ging zo door, totdat ik in de zomer van 1989 een jongen tegenkwam die nu alweer zes maanden mijn vaste vriend is, met wie ik alles, wat het dan ook is, kan bespreken. Nu zie ie ook veel beter het onderscheid en ben ik ook véél voorzichtiger in het sluiten van een (h)echte vriendschap. Door mijn negatieve 'ervaringen heb ik misschien enkele waardevolle tips voor anderen die met bij voorbeeld verlegenheid kampen.

a) Laat nooit merken dat je je verlegen voelt of je onder de ander voelt staan, b) Schep nooit op, je wordt al snel „blufkees" of „arrogant" genoemd, c) Wees voorzichtig in het uiten van je mening over anderen, maar hou er wel een eigen mening op na, vooral als het om het geloof gaat, moet je standvastig blijven; ga niet meepraten terwijl je voelt dat de ander ongelijk heeft, je wordt sneller geaccepteerd als je een eigen mening hebt en deze ook uit! d) Sta open voor problemen die iemand heeft, probeer samen een goede oplossing te vinden, e) Mochten ze over je roddelen en weet je zeker dat het onterecht is wat ze zeggen: blijf gewoon doen, ze worden vanzelf beschaamd, en zullen als ze hun ongelijk willen toegeven, vanzelf hun excuses aanbieden. Nou, ik hoop dat er iemand is die hier iets aan heeft.

Echte vrienden helpen elkaar en het zal er voor jezelf ook makkelijker op worden als je iemand hebt met wie je alle problemen kunt bespreken. Oudwoude ???

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Tips voor het maken van goede vrienden

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 februari 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken