Beheer regiopolitie bij burgemeester en Justitie
Minister Hirsch Ballin op studiedag in Utrecht:
UTRECHT - De verantwoordelijkheid voor het beleid van de nieuw op te richten regionale politiekorpsen in ons land moet liggen bij de burgemeesters en de minister van justitie. Dat betoogde minister Hirsch Ballin zaterdag tijdens een studiedag over de reorganisatie van de politie in Utrecht.
De inrichting van het politiebestel moet daarom zodanig zijn dat degenen die voor de taken van de politie verantwoordelijk zijn ook daadwerkelijk hun beleid kunnen bepalen, aldus de bewindsman. „Dat zijn de burgemeesters waar het gaat om de ordehandhaving en de hulpverlening en de minister van justitie waar het gaat om de rechtshandhaving". De minister van binnenlandse zaken heeft in die nieuwe opzet een beheerstaak, „een beheer op afstand, dus eigenlijk een dienstverlenend beheer", aldus Hirsch Ballin. Hij wees er verder op dat het de bedoeling van het kabinet is om de reorganisatie van de politie nog deze regeerperiode af te ronden.
Een van de problemen die nog moeten worden opgelost, is die van de regioverdeling. Tijdens de kabinetsformatie was afgesproken om de verdeling van de arrondissementen in ons land maatgevend te laten zijn voor de nieuwe regiokorpsen. Justitie heeft zich volgens de minister inmiddels bereid verklaard een „ten dele zeer ingrijpende herziening van de arrondissementsgrenzen te voltrekken". Vorming van nieuwe arrondissementen zijn volgens Hirsch Ballin dan ook niet uitgesloten.
Protest
Vijftien burgemeesters uit de Zaanstreek en Waterland hebben in een brief aan de minister van binnenlandse zaken hun ongenoegen kenbaar gemaakt over de voorgestelde indeling in politieregio's. De groep pleit voor handhaving van de zelfstandige politieregio Zaanstreek-Waterland.
De vijftien politiehoofden herinneren de minister eraan dat de huidige indeling in 1986 tot stand is gekomen na een voorstel dat de unanieme steun had van de commissaris van de Koningin van Noord-Holland, de procureur-generaal, de hoofdofficieren van Justitie en de burgemeesters. Die indeling hield een bewuste keuze in voor een zelfstandige politieregio Zaanstreek-Waterland.
In het nieuwe voorstel wordt volledig voorbijgegaan aan de argumenten die destijds zo ruim werden onderschreven, aldus de burgemeesters.
Verder constateren de burgemeesters dat het voorstel van de minister voor wat betreft de begrenzing van de nieuwe politieregio niet deugt. Er vindt een doorsnijding plaats van de grenzen van het gebied van de agglomeratie Amsterdam (ROA-gebied) en de door de minister van justitie voorgestane politieregio Noord-Holland-West. Zowel voor de samenwerking in het kader van gemeenschappelijke regelingen binnen het ROAgebied als voor de samenwerking in de nieuwe politieregio's levert dit onwerkbare situaties op, aldus de burgemeesters.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 12 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's