Bekijk het origineel

Forse investeringen bij bierbrouwerijen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Forse investeringen bij bierbrouwerijen

Grolsch optimistisch over afzet

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Enschedese bierbrouwer Grolsch is optimistisch gestemd over afzet van zijn eigen biermerken. In de sector met de A-merken, waarin Grolsch opereert, verwacht bestuursvoorzitter P. P. Snoep groei van de afzet. Ook bij de bierbrouwerij Breda-Oranjeboom gaat het goed. Het concern investeert voor 150 miljoen gulden in nieuwbouw.

Snoep ziet ook voor de "niet-pilssoorten", met onder andere het onlangs door Grolsch geïntroduceerde alcoholarme bier Stender, genoeg kansen voor groei. De in vergelijking met Heineken kleine brouwer heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de ontwikkeling en verkoop van nieuwe biersoorten, zoals Amber, Grolsch Premium Dry en de door een taalcomputer bedachte biernaam Stender.

De brouwer heeft flink moeten investeren om zijn produktenpakket uit te breiden. De verbetering van het bedrijfsresultaat met 2,6 procent tegenover een stijging van de nettowinst met 17,6 procent vorig jaar valt volgens de bestuursvoorzitter „voor uw gevoel misschien iets uit de toon". Volgens Snoep werd de relatief lagere groei van het bedrijfsresultaat veroorzaakt door in de tweede helft van het afgelopen jaar enkele investeringen versneld door te voeren om de marketing- en verkoopactiviteiten te intensiveren en om drie nieuwe produkten te lanceren.

Voor het in december vorig jaar op de markt gebrachte alcoholarme bier heeft Grolsch „een paar miljoen" uitgetrokken. Voor dit jaar staat er voor promotie van alleen al het alcoholarme bier ƒ 3 miljoen op het lijstje van Grolsch. De bierbrouwer kan terugzien op een „zeer goed jaar". De nettowinst steeg met 17,6 procent van ƒ25,8 miljoen in 1988 naar ƒ30,3 miljoen in 1989 (inclusief een bijzondere bate van ƒ 1,1 miljoen). Het bedrijfsresultaat klom minder sterk met 2,6 procent van ƒ 36,8 miljoen naar ƒ 37,8 miljoen. De omzet lag 9 procent hoger op ƒ 414,4 miljoen (ƒ 380,2 miljoen in 1988). Het bedrijf verwacht dat de nettowinst in 1990 „opnieuw hoger zal zijn".

Breda-Oranjeboom

Minister Braks van landbouw en visserij opende vanmiddag in Breda de nieuwe produktiegebouwen van de Verenigde Bierbrouwerijen BredaOranjeboom. De opening vormt de afsluiting van de concentratie van de bierbrouwerijen uit Rotterdam in Breda. De nieuwbouw bevat onder andere een lagertankgebouw met een capaciteit van 8,5 miljoen liter bier, een afvulhal van 90 bij 60 meter met een nieuwe fustenlijn en een eenmalige flessenlijn van 30.000 stuks per uur en een helderbierkelder. De totale investering van de nieuwbouw en de modernisering van produktie-afdelingen en kantoren heeft 150 miljoen gulden gekost.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Forse investeringen bij bierbrouwerijen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 maart 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken