China versoepelt economisch beleid
Rente verlaagd uit vrees voor recessie
PEKING — De Chinese autoriteiten hebben besloten om geld in de economie te pompen en de rente te verlagen, zo heeft de Chinese centrale bank gisteren bekendgemaakt. Dit betekent een aanmerkelijke versoepeling van het tot nu tot gevoerde strakke financiële beleid, dat de Chinese economie dicht bij een recessie heeft gebracht en tot nieuwe sociale onrust dreigt te leiden.
De maatregelen komen enkele dagen voor het begin van de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres, het Chinese parlement. De economische situatie zal daar volgende week een van de hoofdthema's zijn.
De regering besloot in september 1988 tot een ingrijpend bezuinigingsprogramma. De kredietverlenjjigi werd aanzienlijk beperkt om de naar recordhoogte opgelopen inflatie te beteugelen en de oververhitte economie af te koelen. De economische groei was als gevolg van tien jaar liberalisering uit de hand gelopen.
De inflatie is inmiddels verminderd van een hoogtepunt van 30 procent tot ongeveer 6 procent. De industriële produktie is in vier van de vijf afgelopen maanden verminderd. De produktie in de maanden januari en februari lag 0,9 procent onder het niveau van dezelfde periode van 1989. Veel fabrieken zijn stilgelegd en de officiële werkloosheid is toegenomen tot 4 procent van de beroepsbevolking. Het werkelijke percentage ligt hoger. De Chinese winkels zitten met flinke voorraden onverkochte goederen.
Centrale Bank
De Chinese centrale bank maakte gisteren bekend dat de rente op commerciële leningen op 21 maart wordt verlaagd met 1,26 procentpunt. Het gemiddelde tarief voor lenu^gfitt fl??^, een looptijd van twaalf maanden ngt nu nog op 11,34 procent. Verder zal de centrale bank de kredietverlening in de eerste helft van dit jaar verruimen. In de kredietdoelstelling voor het hele jaar is echter geen verandering gebracht.
Het Engelstalige dagblad China Daily schreef gisteren dat de verlaging van de rente op dit moment van groot belang is voor het tot staan brengen van de terugval in de industriële produktie aan het begin van het jaar. „Het krappe monetaire beleid wordt echter voortgezet, maar met meer flexibiliteit. Het allerbelangrijkste op dit moment is stabiliteit. Zonder economische stabiliteit komen er veel sociale en economische problemen", aldus de krant.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's