Bekijk het origineel

Olijfolie voorkomt hart- en vaatziekten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olijfolie voorkomt hart- en vaatziekten

Cholesterolgehalte kan verminderen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Een olijfolierijke voeding kan bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat olijfolie de schadelijke bestanddelen van de cholesterol in het lichaam vermindert en de beschermende stoffen daarin onaan getast Iaat of zelfs iets laat toene men.

De studie werd verricht door de Wageningse landbouw- en milieudeskundige R. Mensink. Hij kreeg daarvoor financiële steun van de Nederlandse Hartstichting, het ministerie van WVC, de Stichting Voeding Nederland en het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap. het onderzoek De rè^ullat'en v,in geven aan dat het vervangen van verzadigde' vptzufen door enkelvoudig pjjverzadigdé vetzuren, zoals olijfolie, ten minste een zelfde gunstig effect heeft als vervanging door meervoudig onverzadigde vetzuren, met name linolzuur. Dit betekent volgens de onderzoeker dat het gebruik van enkelvoudig onverzadigde vetzuren van nut kan zijn ter voorkoming van coronaire hartziekten.

Voedingsrichtlijnen zijn erop gericht om het serumcholesterolgehalte van het menselijk lichaam te verlagen. Daarom bevelen voedingsdeskundigen een verminderde consumptie van verzadig'de vetzuren aan. Tegelijkertijd zou de consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren en complexe koolhydraten moeten toenemen. „Over het innemen van enkelvoudig onverzadigde vetzuren worden nauwelijks concrete uitspraken gedaan", aldus Mensink, die dit aspect nader onderzocht. Risico

De onderzoeker gaf een groep mannen en vrouwen verschillende voedingen en bestudeerde de gevolgen daarvan voor het cholesterolgehalte. Daarbij keek hij naar de vermindering of toeneming van de lageen hoge-dichtheidslipoproteïnen (LDL en HDL). De eerste (LDL) noemt men de kwade cholesterol, omdat deze een verhoogd risico voor hart- en vaatziekten met zich brengt. HDL echter blijkt een beschermende werking te hebben. Een verlaging van het kwade cholesterol en een toeneming of'ten'minste gelijk blijven van de goede cholesterol is daarom van groot belang.

De voedingsexperimeriten van de Wageningse deskundige tonen aan dat het HDL-cholesterolgehalte bij een olijfolierijke voeding enigszins toenam, terwijl de kwade cholesterol verminderde. Een koolhydraatrijke voeding bleek zowel de LDL-cholesterol als de beschermende HDL-cholesterol te verlagen. Voedingen met meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur) verlagen de kwade, maar niet de goede cholesterol. Hetzelfde geldt, zoals de studie aantoonde, voor enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Olijfolie voorkomt hart- en vaatziekten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken