Onderzoek naar banden met Stasi
Akkoord over basis voor regering DDR
WEST-BERLIJN - De leiders van de Oostduitse SPD en de CDU hebben overeenstemming bereikt over „fundamentale kwesties", zo maakten zij gisteren in een gezamenlijke verklaring bekend. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de vorming van een regering die de benodigde twee derde meerderheid heeft om een snelle aansluiting met WestDuitsland te realiseren.
Een commissie van het nieuw gekozen Oostduitse parlement zal onderzoeken of er onder de 400 gekozen leden van de Volkskammer personen zijn die banden hebben gehad met de politieke politie (Stasi) van het vorige bewind. Hiertoe hebben de twaalf fracties in de Volkskammer besloten Ifijdens een bijeenkomst met parlementsvoorzitter Günther Maleuda. Dit meldde het persbureau ADN gisteren.
Na de verkiezingen in de DDR zijn Lothar imMaizière, de leider van de coalitie die de meeste stemmen heeft gekregen, en Ibrahim Böhme van de als tweede geëindigde Sociaaldemocraten, er van beschuldigd banden met de Stasi te hebben onderhouden. Beiden hebben de beschuldigingen van de hand gewezen. Soortgelijke miljoen. „Dat bedrag, dat overigens bedoeld is voor alle scholen, is mijns inziens nog altijd aan de magere kant", zo concludeert de SGPvoorman.
Van der Vlies erkent dat de vorming van brede scholengemeenschappen -zoals de regering wilwaarin naast avo en vwo ook lbo wordt gegeven, voordelen heeft ten aanzien van doorstromingsmogelijkheden voor de leerlingen. „Maar dat wil niet zeggen dat een 'smalle' school voor ons een 'defecte' school is, integendeel". Overigens moet de SGP'er ook niets hebben van de rol die provincies gaan spelen bij het fuseren van scholen: „Laat de planning van onderwijsvoorzieningen maar op nationaal niveau''. beschuldigingen zijn geuit tegen andere leden van het nieuwe parlement.
De straat op
In ettelijke Oostduitse steden zijn gisteren duizenden mensen de straat op gegaan om te eisen dat de nieuwe volksvertegenwoordigers worden gecontroleerd op banden met de Stasi. Tot de demonstraties hadden Neues Forum en andere burgergroepen, maar ook de Groenen en de SPD opgeroepen.
Verscheidene duizenden mensen; liepen in Oost-Berlijn naar het gebouw van de Volkskammer. Aan de kop van de optocht hield men een groot spandoek omhoog met de tekst: "Keine Stasi-kammer" (Geen Stasiparlement). Soortgelijke optochten waren er in Leipzig, Erfurt, Gera en andere steden in de DDR.
De partijen verklaarden verder dat de verschillen tussen de SPD en de CDU „bespreekbaar" zijn. De SPD heeft eerder reserves geuit over samenwerking met de conservatieve DSU, die deel uitmaakt van de Christen-Democratische Alliantie. Parlementsvoorzitter Günther Maleuda, die de gesprekken tussen de twee partijen leidde, verklaarde dat het nieuwe parlement 5 april bijeen moet komen om de bestuurbaarheid van het land te herstellen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's