Effecten op verkeersveiligheid nooit opgevallen
Engelse cijfers wijzen uit dat de omschakeling van winter- naar zomertijd nadelige gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid. Ook gegevens van het KNMI en cijfers van het CBS wijzen in die richting. Was het deze week echt zo gevaarlijk op de weg? De Algemene Verkeersdienst van de Rijkspolitie te Driebergen (AVD) kijkt verwonderd op bij confrontatie met deze gegevens. Verbinding tussen verkeersveiligheid en zomertijd is in Driebergen volslagen onbekend.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kent de materie wel, weet ook af van de Engelse cijfers, maar wil die voor Nederland niet zomaar overplanten, aangezien men daar zelf geen enkel onderzoek naar heeft verricht. De SWOV stelt: „Als het inderdaad zo is dat de omschakeling van winter- naar zomertijd negatieve effecten heeft, dan zijn deze zeer gering. Zo gering, dat ze nooit zijn opgevallen".
Veilig Verkeer Nederland (VVN) weet evenmin met stelligheid aan te geven of er echt problemen zijn: „Het kan zijn dat automobilisten na de eerste kortere nacht in een minder goede conditie verkeren en dus meer risico lopen ongevallen te veroorzaken. Maar dat kan niet anders dan zeer minimaal zijn".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 maart 1990
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's