MONSTER
gemeenten zijn een gerechtelijke procedure begonnen tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Ze verwijten de bank onzorgvuldig handelen en falen bij het toezicht rond een faillissement van de Amsterdam-American Bank (AAB). Door dat faillissement raakten Monster, ürk, Hillegom en Nieuwegein samen zo'n twaalf miljoen gulden kwijt. Dit geld was destijds als overtollig kasgeld in deposito geplaatst.
De gemeenten proberen nu hun geld terug te krijgen. Ze weten zich gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en hebben een gezamenlijke advocaat, mr. Romijn uit Haarlem.
Ze vinden dat De Nederlandsche Bank véél té laat maatregelen heeft genomen om de AAB aan te pakken. Gemeentesecretaris Uitterhoeve van Monster. ' „Als De Nederlandsche Bank eerder had ingegrepen, hadden wij ons geld daar niet ondergebracht". Daarmee is de bank volgens hem te kort geschoten bij het uitoefenen van de toezichthoudende taak die is vastgelegd in de Wet toezicht kredietwezen, bedoeld om bescherming te bieden aan mensen die hun belangen bij banken onderbrengen.
Het is Uitterhoeve niet bekend hoeveel particulieren de dupe waren van het faillissement.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 april 1990
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 april 1990
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's