„Bloemisterij mag niet lijden onder overschakeling"
DEN HAAG - De bloemisterijsector mag niet de dupe worden van overschakeling van minder winstgevende landbouwsectoren op de bloemen- en plantenteelt. Een dergelijke overschakeling zal de toch al overvolle bloemenmarkt nog veel sterker onder druk zetten.
Voorzitter ir. J. van Doesburg van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) heeft deze waarschuwing vandaag uitgesproken tijdens de algemene vergadering van de VBN in Den Haag.
Van Doesburg haakte in de op de problemen in de akkerbouw. Tot zijn spijt krijgt degene die het hardst schreeuwt ook de meeste aandacht. Als dat ten koste gaat van andere sectoren, moet daar duidelijk tegen worden geprotesteerd. Als de Europese Gemeenschap met geld over de brug komt voor subsidies voor akkerbouwers om over te schakelen op bloementeelt, moet dat radicaal als concurrentievervalsing worden afge.wezen, meent de VBN-voorzitter.
De totale omzet van de Nederlandse bloemenveilingen is in 1989 met 5 procent gestegen in vergelijking met 1988, tot 4,3 miljard gulden. Bij de potplanten ging de stijging van aanvoer en omzet gelijk op met 11 procent. Bij de snijbloemen was er sprake van een 9 procent grotere aanvoer, terwijl de omzet met slechts 3 procent steeg. Dit betekent een gemiddelde prijsdaling per eenheid produkt van 5 procent in vergelijking met 1988. Die tendens heeft zich in de eerste drie maanden van dit jaar voortgezet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 april 1990
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 april 1990
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's