Bekijk het origineel

OPEC-ministers bepleiten matiging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OPEC-ministers bepleiten matiging

2 minuten leestijd

JEDDAH — De ministers van olie van Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn het erover eens dat de daling van de olieprijzen van de laatste tijd is veroorzaakt doordat enkele landen van de OPEC (Organisatie van OlieExporterende Landen) meer olie produceren dan is afgesproken. De drie bewindslieden hebben in Jeddah in Saoedi-Arabië met elkaar overlegd.

Welke landen van de OPEC zich schuldig maken aan overproduktie hebben ze niet gezegd. In een korte verklaring hebben de Saoedische minister Hisham Nazer en zijn collega's Al-Otaiba van de VAE en Ali Khalifa al Sabah van Koeweit de olieproducenten van buiten de OPEC opgeroepen niet te profiteren van de seizoensmatig grotere vraag naar olie en | hun olieproduktie niet te vergroten.

In kringen van de olie-industrie is gezegd dat Saoedi-Arabië kans heeft gezien de VAE en Koeweit over te halen hun olieproduktie te verkleinen. Zelfs als die landen dat zouden willen doen, kunnen ze dat niet op korte termijn, gezien hun contractuele leveringsverplichtingen.

De oliemarkt reageerde op de uitkomst van het beraad met een daling van de prijzen. Op de markt van Londen kwam olie uit het Noordzeeveld Brent uit op 15,47 dollar per vat (159 liter), 49 dollarcent lager dan dinsdag. Dubai-light, olie uit het Midden-Oosten die voornamelijk naar het Verre Oosten gaat, zakte met vijf dollarcent tot 13,60 dollar per vat. In New York gaven de noteringen van de diverse oliesoorten voor levering op termijn halverwege de handel ook een daling te zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 april 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

OPEC-ministers bepleiten matiging

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 april 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken