Bekijk het origineel

Akkoord over aanpal knelpunten zorgsecto

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akkoord over aanpal knelpunten zorgsecto

Meerjarige cao komt stuk dichterbij

3 minuten leestijd

RIJSWIJK I Het kabinet heeft samen met de werkgevers en de werknemers in de gezondheidszorg in princfoe overeenstemming bereikt over een meerjarige cao De komende twee jaar komt er 700 miljoen gulden beschikbaar voor maatregelen om de werkdruk in de sector te verlichten en de arbeidsvoorwaarden van verplegenden en verzorgenden te verbeteren. Verzorgende instellingen krijgen de gelegenheid om extra personeel aan te trekken.

Na drie dagen onderhandelen hebben de partijen gisteren een akkoord ondertekend dat de totstandkoming , van een cao aanmerkelijk dichterbij heeft gebracht. Met betrekking tot de ; verzorgings- en verpleegtehuizen J wordt het overleg maandag hervat. , Het ziekenhuiswezen komt vanaf ; woensdag weer aan bod.

Minister de Vries van sociale zaken ; en werkgelegenheid, zijn collega D'Ancona van WVC en staatssecretaris Simons van volksgezondheid hebben uiteindelijk ingestemd met verhoging van de premies voor ziektekostenverzekering en awbz. Deze premieverhogingen leveren in 1992 200 miljoen gulden op. Hoop op cao

Zowel de werkgevers, verenigd in de Nationale Ziekenhuis Raad, als de werknemers die via de vakbonden aan het overleg deelnemen, hebben de verwachting dat de cao nu op redelijk korte termijn tot stand kan komen. Het kabinet heeft met het geboden extra geld de NZR bewogen het bod voor de arbeidsvoorwaardenverbetering te verhogen van 3,5 naar de door de bonden verlangde 4 procent. De vakorganisaties van de werknemers hebben besloten hun acties op te schorten zodra de onderhandelingen op maandag en woensdag worden hervat. Er wordt nu al negen weken actie gevoerd in de zorgsector.

De gemaakte afspraken leveren naar schatting 12.000 nieuwe banen op. Dat is onder meer te verklaren door het feit dat het kabinet heeft besloten het arbeidsvoorzieningenbeleid meer te richten op de gezondheidszorg. In 1992 is 200 miljoen gulden beschikbaar voor nieuw beleid in de zorgsector.

De premie voor het pensioenfonds PGGM gaat de komende jaren verder omlaag. Daardoor hoeven de werkgevers minder af te dragen. Zij houden dan meer geld over om binnen hun instellingen iets te doen aan verlaging van de werkdruk. Vanaf 1993 levert die premieverlaging 115 miljoen gulden op. De werkgevers hebben de bonden beloofd dat dit geld echt zal worden besteed aan het oplossen van knelpunten in het personeelsbeleid. De bonden hebben daarop hun bezwaren tegen een verlaging van de pensioenpremie laten vallen.

Extra personeel

Vanaf volgend jaar stelt het kabinet 175 miljoen gulden beschikbaar voor het werven van extra personeel. Dit bedrag loopt op tot 270 miljoen gulden in 1992. Daarvan is 87 miljoen gereserveerd voor verbetering van het salaris van leerling-verpleegkundigen en leerling-verzorgenden. Bejaardenoorden krijgen de ruimte om het personeel een extra salarisverhoging in het vooruitzicht te stellen. Daarvoor is een bedrag van 35 miljoen gulden gereserveerd. Hetzelfde geldt voor de gezinsverzorging. Hier valt 25 miljoen gulden extra te verdelen.

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMUJ noemt het pakket maatregelen „verstandig en evenwichtig", omdat de nadruk ligt op verlichting van de werkdruk en verbetering van de arbeidsvoorwaarden. De RMU vraagt zich wel af of de betrokken partijen het snel eens zullen worden over de besteding van de loonruimte. De nadruk bij de loonsverhoging zal moeten liggen bij de verplegenden, verzorgers en moeilijk te krijgen personeel, aldus de RMU.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juni 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Akkoord over aanpal knelpunten zorgsecto

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juni 1990

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken