Bekijk het origineel

Liberiaanse rebellen wijzen wapenstilstand af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Liberiaanse rebellen wijzen wapenstilstand af

Zware gevechten rond hoofdstad

2 minuten leestijd

ABIDJAN - De opstandelingen in Liberia die het bewind van president Samuel Doe proberen te verdrijven gaan niet akkoord met de door Doe aangeboden wapenstilstand.

Dat heeft woordvoerder Tom Woewiyu namens de rebellenbeweging, het Nationaal Patriottisch Front van Liberia (NPFL), gisteren aan verslaggevers meegedeeld. Volgens Wóewiyu hebben de rebellen hun offensief tegen de Liberiaanse hoofdstad Monrovia afgezwakt om slachtoffers onder de burgerbevolking te vermijden. „Doe houdt veel burgers in gijzeling. Wij nemen voorzorgen om deze dwaas te pakken te krijgen zonder dat dat ten koste gaat van de burgerbevolking", aldus Woewiyu die er aan toevoegde dat de rebellen zich op ongeveer drie kilometer afstand bevinden van de zwaar beveiligde residentie van Doe.

Woewiyu zei dat hij de delegatie van de rebellen leidt die morgen zal deelnemen aan vredesbesprekingen in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown. De Economische Gemeenschap van Westafrikaanse staten (Ecowas) heeft het initiatief voor de besprekingen genomen.

AZG

Volgens de coördinator van de organisatie Artsen Zonder Grenzen, Johan Heffinck, woedden er het afgelopen weekeinde hevige gevechten in Monrovia tussen regeringstroepen en rebellen. Acht teamleden van Artsen Zonder Grenzen, die in het Sint-Josephziekenhuis in Monrovia werken, probeerden zaterdag ook gewonde rebellen te bereiken.

Zij moesten volgens Heffinck hun pogingen staken omdat regeringstroepen —tegen de afspraken in— schoten losten op het AZG-team. Overigens raakte niemand gewond. Artsen Zonder Grenzen verleent sinds april hulp aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Liberia.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Liberiaanse rebellen wijzen wapenstilstand af

Bekijk de hele uitgave van maandag 9 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken