Bekijk het origineel

Hij was natuurlijk de mooiste, de leukste, de liefste en de sterkste

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hij was natuurlijk de mooiste, de leukste, de liefste en de sterkste

„Ik schrijf zijn naam op elk beslagen raam. En ik bloos "

5 minuten leestijd

„Ben ik verliefd?ik lijk wel gek!Wat haal ik mij toch op de nek!Ik denk alleen nog aan mijn spetter.Hij maakt me ziek, hij maakt me knetter.Ik schrijf zijn naam.Op elk beslagen raam.En ik bloos tot onder m'n tenen.Omdat hij toevallig mijn pen wil lenen".

Herken je dat gevoel? Verliefd zijn, welke jongere kent dat gevoel niet? Iemand tegenkomen die jij de liefste, de leukste en de mooiste vindt van alle mensen die je kent. Iemand voor wie of over wie je de mooiste gedichten hebt geschreven, die niemand mag lezen. In gedachten voer je hele gesprekken met elkaar. En stiekem bedenk je plannetjes hoe je hem of haar weer tegen kunt komen. Al vang je maar een glimp van hem op.
Verliefdheid kan ook ineens opkomen tijdens je vakantie. Misschien wel juist tijdens je vakantie. Iedereen voelt zich dan wat vrijer. Even afstand van je school of werk. Weg met al die zorgen. Heerlijk wandelen in de bergen of waterfietsen op de meren. De zon spreekt tijdens je vakantie een warm woordje mee. Het dagelijkse leven lijkt ineens héél ver weg. Je ontmoet nieuwe mensen met hetzelfde gevoel. Leeftijdgenoten op wie je in zo'n blije omgeving gemakkelijker verliefd wordt dan thuis.

Puberteit
De puberteit is voor veel jongeren een moeilijke periode. Je vraagt je regelmatig af wie je bent en wat anderen van jou zullen vinden. Je reageert soms onbeheerst, terwijl dat helemaal niet je bedoeling was. Je maakt ineens ruzie met iemand, terwijl je je voorgenomen had vriendelijk te zijn. Je ligt als het ware overhoop met jezelf. Je voelt je onzeker en ongelukkig.
Te midden van alle vragen en onzekerheden verlang je naar iemand die jou begrijpt en die te vertrouwen is. Wat kan een goed gesprek tijdens bij voorbeeld een jongerenkamp je goed doen. Je voelt je helemaal begrepen door de ander. Gevoelens van warmte en geborgenheid komen boven. Een vruchtbare bodem voor veriefdheid.

Vlinder-gevoel
Verliefd zijn is een intens gevoel. Je voelt vlinders in je buik, je hart slaat soms een paar keer over, je krijgt geen hap meer door je keel, bij de geringste toenadering van de ander bloos je, sommigen blijkbaar zelfs tot onder hun tenen. Op die manier worden mensen naar elkaar toegetrokken. Ook tijdens vakanties. Op zich een mooie en geoorloofde zaak.
Maar, verliefdheid gaat ook weer voorbij! Die vlinders in je buik fladderen weg. Je merkt dat degene op wie je verliefd was, ook maar een gewoon meisje of een gewone jongen is met gebreken. Je bent misschien wel opgelucht dat je niet met hem of haar hoeft te trouwen. Dit hoort ook bij verliefd zijn. Op een zekere dag moet je verliefdheid plaatsmaken voor of de ware liefde of de nuchtere constatering dat je van verkering maar beter kunt afzien.

Rustig aan
Omdat verliefdheid voorbijgaat, is het belangrijk om niet al te hard van stapel te lopen. Vaak is de gedachte in de vakantie: We moeten opschieten, want we zijn nog maar een paar dagen samen; straks gaat hij of zij weer naar huis.
Gun elkaar echter de tijd om elkaar beter te leren kennen. Bekijk elkaars complete werkelijkheid. Praat met elkaar over interesses, het gezin waar je uit komt, de dingen van alledag, de bijbelstudie van die dag enzovoorts.
Op die manier kun je elkaars gedachten peilen en wordt verliefdheid in de bedding van werkelijke belangsteling voor elkaar geleid. Dan leer je elkaar ook op een andere manier kennen dan in een opperbeste vakantiestemming, waarin je je beste (karakter)beentje voorzet.

Lichamelijk genot
Als jongere ontwikkel je je ook op het gebied van de seksualiteit. Je ervaart bij jezelf bepaalde seksuele gevoelens. Dit beïnvloedt je houding ten opzichte van het andere geslacht. Op zich is dat niet raar. Het gevaar is echter wel dat bij verliefdheid het lichaam vooropgaat. Ook bij vakantie'liefde'.
Voor 'de wereld' is het een heel gewone zaak om aan die lichamelijke gevoelens uiting te geven. Ter voorlichting van de jongeren is de folder "Vrij veilig op vakantie" verschenen. In de inleiding staat: „Deze folder is gericht op jonge Nederlandse vakantievierders. Want op vakantie denk je misschien wat makkelijker over sex en liefde. Maar al klopt je hart iets sneller en slaat je hoofd op hol, toch is het zaak om op één punt je hoofd koel te houden. En te zorgen dat je aan je vakantieliefde niet iets overhoudt waar je later spijt van krijgt". Met dat iets wordt dan een geslachtsziekte bedoeld.

Hopelijk vier jij niet je vakantie op de manier zoals in die folders gepropageerd wordt. Maar het kan ook op een andere manier. Dat je binnen een paar dagen een maximum aan lichamelijk genot wilt hebben, om de ander daarna met een grote bons van je af te duwen. Of dat je je vrienden even zult laten zien dat je van die knappe meisjes kunt versieren of de hoofden van spetters van jongens op hol kunt brengen. Je bekijkt de groep eens en je zegt tegen je vriend: „Als jij nou die neemt, dan neem ik die...". Alsof het over een vleeskeuring gaat.

Wees eerlijk
Vraag je daarom steeds in alle eerlijkheid bij vakantieliefde af: „Waar gaat het mij om? Om het bevredigen van seksuele verlangens door het ervaren van lijfelijke aanwezigheid van het andere geslacht? Of ben ik werkelijk geïnteresseerd in het innerlijk van de ander?"
Als dat laatste het geval is, hoeft vakantieliefde helemaal niet verkeerd te zijn. Het past net zo goed in het rijtje als liefde op het eerste gezicht en de lange-aanloop-liefde (iemand die je al jaren kent). Maar bij alle vormen van verliefdheid is belangrijk dat je de ander ziet als schepsel van God.
Volgende week deel 3: Henk en Nicollette, een stel apart.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Hij was natuurlijk de mooiste, de leukste, de liefste en de sterkste

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 juli 1990

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken