Bekijk het origineel

ezondheidszorg allerlei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ezondheidszorg allerlei

3 minuten leestijd

gen doordat allerlei andere factoren eveneens een rol spelen.

De redactie pleit voor een breed opgezet onderzoek, met gebruikmaking van nieuwe technieken. Totdat de uitkomsten daarvan bekend zijn, acht zij een rol van vetten bij MS niet bewezen. Dat anderen op grond van de vastgestelde trend een dieet het voordeel van de twijfel geven, is ook voor de redactie een feit. Bij een aandoening waarbij een echt effectieve behandelmethode ontbreekt, is dat ook heel begrijpelijk.

Prostaatklachten (I)

Met behulp van een nieuwe methode, de inwendige microgolftherapie, is een vergrote prostaat eenvoudig te verhelpen. Een operatie is dan niet meer nodig. Volgens prof. dr. F. Debruyne, uroloog in het St. Radboudziekenhuis in Nijmegen, heeft de nieuwe therapie belangrijke voordelen boven de conventionele behandelingsmethoden. Een goedaardige prostaatvergroting kan allerlei klachten bij het plassen veroorzaken. Aan deze „oudemannenkwaal" moest tot nu toe een kwart van alle mannen boven de vijftig jaar worden geopereerd. In Nederland vallen nu 1,8 miljoen mannen in deze leeftijdsgroep.

Bij microgolftherapie kan met warmtestraling het overtollige prostaatweefsel afsterven. De verlittekening zorgt ervoor dat de prostaat kleiner wordt, zodat het plassen weer gemakkelijk gaat. De behandeling is in één keer poliklinisch te doen en is volgens Debruyne niet belastend voor de patiënt. Er gaat een buisje via de urinebuis naar de prostaat.

Een ander voordeel is dat patiënten door de eenvoudige behandeling waarschijnlijk eerder naar hun arts gaan, waardoor prostaatkanker goed is op te sporen. Mannen met een goedaardige prostaatvergroting lopen een verhoogde kans op deze vorm van kanker. De methode is nog niet toepasbaar in Nederland. Debruyne doet er nog onderzoek naar.

Prostaatklachten (II)

Wel al toepasbaar is het preparaat Granuvink, vervaardigd van pompoenpitten. Onderzoek aan de Universiteit van Berlijn heeft uitgewezen NW dat klachten ten gevolge van een vergrote prostaat (hypertrofie) aanzienlijk kunnen afnemen door het slikken van Granuvink. Het gaat dan wel om een vergroting die zich in fase 1 of 2 bevindt. Bij ernstige vergroting van de prostaat is chirurgisch ingrijpen onontkoombaar.

Een vergrote prostaat geeft vaak aanleiding tot pijn bij het urineren en soms kan er urine in de blaas achterblijven, met het risico op blaasontsteking. Ook het „nadruppelen" is een bekend verschijnsel.

Granuvink is in de Bondsrepubliek inmiddels als erkend geneesmiddel geregistreerd. In ons land zal dat niet gebeuren omdat het valt in de categorie voedingssupplementen, zo licht de heer L. Knispel van de firma Indros/Plüger desgevraagd toe. Granuvink zal dan ook meestal niet door artsen worden voorgeschreven.

Het onderzoek aan de Universiteit van Beriijn vond plaats onder 116 mannen met een beginnende prostaatvergroting. Bij 75 procent namen de klachten door het gebruik van Granuvink af. Overigens bleek uit een Weens onderzoek dat bij vrouwen met een verslapping van de bekkenbodemspieren, waardoor incontinentie van urine kan worden veroorzaakt, Granuvink ook goede resultaten geeft.

Pompoenpitten bevatten zogenaamde „fyto-sterolen", stoffen die qua scheikundige formule overeenstemming vertonen met het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Daarnaast bevatten de pitten ook nog een vrij hoog gehalte aan magnesium en vitamine E.

Granuvink is bij apotheken en drogisten verkrijgbaar in capsules, granulaat en in originele (pompoen)pitvorm. In capsulevorm is het middel aangevuld met de plantaardige middelen echinacea (ontstekingsremmend) en duizendguldenkruid (weefselversterkend).

Eén waarschuwing kan niet achterwege blijven: raadpleeg bij prostaatproblemen altijd de arts. De vergroting van de prostaat kan namelijk ook een niet-hormonale oorzaak hebben en het gevolg zijn van een beginnend kankerproces. Alleen de arts kan dit vaststellen, waarna snel chirurgisch ingrijpen noodzakelijk is.

Redactie: W. van Hengel Bijdrage: N. Wolswinkel, arts

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

ezondheidszorg allerlei

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken