Bekijk het origineel

Begroting Pronk: een wereld van verschil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Begroting Pronk: een wereld van verschil

Ontwikkelingssamenwerking

2 minuten leestijd

Het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid kent vanaf volgend jaar vier nieuwe 'speerpunten': milieu en ontwikkeling, stedelijke armoedebestrijding, vrouwen en ontwikkeling, onderzoek en technologie. Dat blijkt, vooruitlopend op de donderdag te publiceren beleidsnota "Een wereld van verschil", uit de begroting van minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking).

Minister Pronk heeft volgend jaar ruim 400 miljoen gulden meer te besteden dan dit jaar (totaal: 6,5 miljard gulden). Van dat extra geld gaat een belangrijk deel naar deze nieuwe programma's. Daarnaast gaat volgens afspraak meer geld naar de vier Nederlandse medefinancieringsorganisaties. Ongeveer 8 procent van het Nederlandse budget wordt vla die organisaties besteed.

Verder is politiek gezien opvallend dat de bijdrage van Nederland aan het functioneren van het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR) in 1991 wordt verhoogd tot 23 miljoen gulden. Dat betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Ten slotte moet Pronk in 1991 meer geld op tafel leggen voor het opvangen van de toegenomen stroom van asielzoekers uit de ontwikkelingslanden.

Pronk begint volgend jaar ook met een nieuw programma, "West-Oost-Zuld". Doel daarvan is vanuit ons land bij te dragen aan een compensatie voor wegvallende hulpinspanningen uit de landen van Oost-Europa. Hij heeft daarvoor voor volgend jaar 25 miljoen gulden uitgetrokken. Onder meer kan in het kader van dit programma Nederlandse subsidie worden gegeven aan de opleiding en training van mensen uit ontwikkelingslanden in
Oost-Europa.

Suriname
Voor Suriname is in 1991 175 miljoen gulden beschikbaar. Dat is 25 miljoen gulden minder dan dit jaar, omdat ter plekke tot nu toe steeds blijkt dat het beschikbare geld niet allemaal besteed kan worden. Zo snel als dat mogelijk is, nadat in Suriname een economisch aanpassingsprogramma Is vastgesteld, zal dat bedrag weer hoger kunnen worden. Op de Nederlandse ambassade In Paramaribo zullen nog twee sectorspecialisten extra worden aangesteld. Zij zullen zich bezighouden met de ontwikkelingen in het binnenland en met de publieke infrastructuur. Minister Pronk wil verder de Nederlandse organisatie SNV (organisatie voor ontwikkelingssamenwerking en bewustwording; voorheen Stichting Nederlandse Vrijwilligers) een grotere rol toebedelen als hulpkanaal voor kleinere ontwikkelingsprojecten. Het budget voor deze organisatie stijgt dan ook van 71 naar 77 miljoen gulden. De" berichtgeving over de Derde Wereld moet verder worden verbeterd, vindt minister Pronk.
De Dick-Scherpenzeelprijs zal daarom worden gereactiveerd. Ook zal uitwisseling van kennis en ervaring tussen journalisten uit Nederland en de Derde Wereld in dat kader worden bevorderd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Begroting Pronk: een wereld van verschil

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken