Bekijk het origineel

Saoedi-Arabië wijst diplomaten Irak, Jordanië en Jemen uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Saoedi-Arabië wijst diplomaten Irak, Jordanië en Jemen uit

Saddam Hoessein dreigt Golfregio en Israël

4 minuten leestijd

RIAAD/BAGDAD/WASHINGTON - De crisis in de Golf heeft zich gisteren en eergisteren verscherpt. In de Arabische wereld is nieuwe spanning ontstaan na de aankondiging van Saoedi-Arabië dat diplomaten van Irak, Jordanië en Jemen het land worden uitgewezen. President Saddam Hoessein van Irak kwam gisteren met een nieuw dreigement dat hij Israël en de olievelden van Saoedi-Arabië zal treffen als zijn land het slachtoffer wordt van een economische worging. Het dreigement van Hoessein wordt gezien als een eerste duidelijk signaal dat de VN-boycot van Irak effect sorteert.

Na een betrekkelijk vredige periode, die werd gekenmerkt door intensieve diplomatieke activiteit, heeft Saoedi-Arabië de afgelopen dagen scherp stelling genomen tegen Arabische landen die pro-Iraakse sympathieën koesteren. De autoriteiten in Riaad maakten zaterdag bekend dat diplomaten van Irak, Jordanië en Jemen het land moeten verlaten en dat de ambassades van deze landen in het koninkrijk nog slechts met drie diplomaten mogen worden bemand. Daarnaast is de aanvoer van Saoedische olie naar Amman afgesneden.

Dreigement

De Iraakse president, Saddam Hoessein, heeft gisteren gedreigd Israël en de olievelden in Saoedi-Arabië aan te vallen als Irak economisch wordt „gewurgd" door het embargo van de Verenigde Naties. Het was de scherpste verlclaring van Hoessein sinds lange tijd en zijn dreigement wordt gezien als een aanwijzing dat de boycot van Irak effect sorteert. „Olie, de regio en Israël zullen het slachtoffer zijn van een zondvloed", die volgens Hoessein zal volgen als de Verenigde Staten een open oorlog ontketenen. Zijn dreigement zal vrijwel zeker de vrees aanwakkeren dat de aandelenmarkten in de wereld verder zullen dalen.

Hoesseins verklaring, die gisteren werd uitgegeven na een vergadering van de Revolutionaire Commando Raad en die door radio Bagdad werd verspreid, beschuldigt de Verenigde Staten en hun bondgenoten van het toepassen van de „wet van de jungle" door aan te dringen op straffere sancties met de bedoeling Irak uit Koeweit te verdrijven.

„Het zijn degenen die deze zondvloed scheppen die gewurgd zullen worden", zo zei Hoessein. De Iraakse president onderstreepte dat de annexatie van Koeweit „eeuwig en onder alle omstandigheden onomkeerbaar is".

Irak heeft Frankrijk intussen zijn verontschuldigingen aangeboden voor de bezetting van de Franse ambassade in Koeweit tien dagen geleden. Dat heeft het Iraakse persbureau INA bericht. Het persbureau citeerde een woordvoerder van het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken die zei dat Bagdad een diepgaand onderzoek heeft ingesteld naar aanleiding van Franse protesten over het incident. Volgens de zegsman is hieruit gebleken dat „de soldaten die door de straten van de stad patrouilleerden een vergissing maakten bij het identificeren van het gebouw".

Iran en Syrië

Iran en Syrië hebben zich gezamenlijk uitgesproken tegen een permanente militaire aanwezigheid van de Amerikanen in de Golf. Dit heeft het Iraanse persbureau IRNA zaterdag bekendgemaakt, nadat in Teheran een diner was aangericht voor de Syrische president, Hafez El-Assad. Volgens de Iraanse president, Ali Akbar Rafsanjani, heeft Washington na de Iraakse invasie in Koeweit een „nieuwe veiligheidsstructuur" voor de Golf voorgesteld. Naar zijn mening komt dit voorstel echter neer op een „arrogant plan". De Verenigde Staten hebben de Iraakse invasie als voorwendsel gebruikt om tienduizenden militairen in Saoedi-Arabië te stationeren, zo meent Rafsanjani.

De Syrische president sloeg in zijn verklaringen een wat mildere toon aan dan zijn Iraanse gastheer. Assad zei ook van mening te zijn dat de westerse troepen uit de regio moeten vertrekken, maar pas na de bevrijding van Koeweit. „Wij verklaren en onderstrepen, zonder enige terughoudendheid, dat wij de aanwezigheid van buitenlandse troepen in deze regio nadat het probleem Koeweit is opgelost niet zullen accepteren", aldus Assad.

In een interview in het tv-programma „Meet the Press" van de Amerikaanse omroep NBC heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, fel uitgehaald naar Congresleden die vinden dat het Witte Huis Irak eind juli in feite het groene licht voor een militaire actie tegen Koeweit heeft gegeven.

Baker noemde die kritiek „absoluut belachelijk". Het oproer in het Congres over het Amerikaanse beleid tegenover Irak ontstond toen Irak de notulen opstuurde van het gesprek dat de Amerikaanse ambassadrice April Glaspie op 25 juli met de Iraakse president had.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Saoedi-Arabië wijst diplomaten Irak, Jordanië en Jemen uit

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1990

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken