Bekijk het origineel

„Overheid moet snel jodiumpillen uitdelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Overheid moet snel jodiumpillen uitdelen"

Vergadering over gevolgen kernongeval

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De fracties van PvdA en D66 in de Tweede Kamer vinden dat de overheid zo snel mogelijk jodiumtabletten moet uitdelen aan mensen die in de directe omgeving van de kerncentrales in Dode waard en Borssele wonen.

Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering over een plan dat in werking treedt als er onverhoopt een ongeval gebeurt met een kerncentrale. De aanleiding tot dit Nationaal Plan Kernongevallenbestrijding was het ongeluk met de kerncentrale in het Russische Tsjernobil in 1986.

PvdA en D66 vinden dat verspreiding van jodiumtabletten noodzakelijk is, omdat na een kernongeval radioactief jodium vrijkomt dat zich in de menselijke schildklier gaat ophopen. Als tabletten met gewoon jodium zijn ingenomen, worden hun schildklieren met ongevaarlijke stoffen gevuld. Ten tijde van het ongeval in Tsjernobil zijn aan de burgers in Roemenië, Polen en Tsjechoslowakije dergelijke pillen uitgereikt.

De fracties vinden dat verspreiding van pillen dient plaats te vinden in een straal van 25 kilometer rond de centrale van Dodewaard en 60 kilometer rond de (grotere) kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Apothekers en doktoren in de regio moeten over voldoende reservetabletten beschikken 'om mensen die ze zijn kwijtgeraakt van nieuwe exemplaren te voorzien.

Rampenwet
Minister Dales van binnenlandse zaken en minister Alders van milieubeheer lieten zich gisteren niet uit over dit standpunt van de beide fracties. Op dit moment wordt advies gevraagd over de wenselijkheid van de verspreiding van jodiumtabletten aan de gemeenten die in de directe omgeving van de centrale liggen. Dit advies zal deze maand gereed komen.

Overigens kon de Kamer zich in grote lijnen verenigen met het plan dat in werking treedt na een kernongeval. Enige discussie was er over de uiteindelijke verantwoordelijkheid. Omdat het plan valt onder de Rampenwet zagen met name CDA en SGP graag dat de minister van binnenlandse zaken de eindverantwoordelijkheid heeft. Maar de regering legt het voorzitterschap in handen van de minister van milieubeheer, amdat hij en zijn medewerkers kundig zijn ter zake van radioactieve itraling. Als het bij voorbeeld gaat 3ver de evacuatie van mensen, dan is de minister van binnenlandse zaken de eerst aangewezene.

Tijdens de vergadering kwam ook ;en verschil aan het licht tussen de ;oalitiepartners CDA en PvdA over iet gebruik van kernenergie. De CDA'er Lansink staat niet afwijzend :egenover de bouw van nieuwe cen:rales, maar het PvdA-kamerlid Feen;tra wees in principe het gebruik van ernenergie af. Ook SGP-kamerlid Van den Berg plaatste een kritische kanttekening bij het gebruik van deze /orm van energie. „Wie de mogelijke ;onsequenties van een kernongeval Dp zich laat inwerken, wordt eens te •neer geconfronteerd met de vraag of iet werken met kernenergie eigenlijk ^el aan de mens kan worden toever:rouwd", aldus Van den Berg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

„Overheid moet snel jodiumpillen uitdelen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1990

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken